Вукчевић / IVAN PETROVIC IPE
29/09/2021 u 08:14 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Удружења наставника тврде: Многи ће прије у пензију, него до звања у просвјети

Тражила сам да се убрза рад нове комисије и да се повећа број чланова, или да се формира још једно тијело са истим надлежностима. Ништа од тога није уважено и прихваћено, наглашава Вукчевић за "Дан"

Из Удружења наставника друштвене групе предмета истичу да Министарство просвjете, науке, културе и спорта не поштуjе одредбе Гранског колективног уговора за област просвjете, јер комисиjа коjа утврђуjе услове за стицање звања у просвjети не рjешава на вријеме захтjеве наставника и школа. Предсjедница Удружења наставника друштвене групе предмета и професор у ССШ "Сергије Станић" Станка Вукчевић казала је за "Дан" да је колективним уговором предвиђено увећање основног коефициjента ако наставник стекне звање за ментора, савjетника, вишег савjетника и истраживача. Она објашњава да се дијелу наставника на тај начин ускраћује право на увећање плате.

– Велики број колега из школа и вртића ми се претходних дана обратио и упознали су нас са чињеницом да од 2019. године комисиjа коjа расправља о захтjевима запослених, бодуjе приложену документациjу и доноси Одлуку о стеченом звању, од тада ниjе риjешила ниjедан захтjев наставника. Касни се скоро три године са доношењем одлука о звањима колега. Право на увећање коефициjента стиче се од дана уручене Одлуке о стеченом звању, а не од дана када jе достављен захтjев – истиче Вукчевић.

Вукчевић истиче да се почетком ове године у име Удружења, обратила министарки Весни Братић и у допису истакла да велики број наставника чека да им се обезбиjеди право на стицање одговараjућег звања у просвjети. Предсједница комисије Весна Вучуровић није се јављала на телефонске позиве редакција "Дана".

– Нажалост, ниjесам добила одговор нити има помака у раду комисиjе. Тражила сам да се убрза рад пове комисије и да се повећа број чланова, или да се формира још једно тијело са истим надлежностима. Ништа од тога није уважено и прихваћено – наглашава Вукчевић.

Комисија не може да одради све захтјеве

Вукчевић је додала да се наставља негативна пракса према просвјетним радницима, који су читаво љето били у недоумици и страху због смјена директора и помоћника. Она је подсјетила да је већина бивших челника образовних установа тужило Министарство просвјете, науке, културе и спорта.

– Ова одредба у колективном уговору постоjи од раниjе. У jедном разговору са предсjедницом комисиjе речено ми jе да jе велики броj захтjева и да комисиjа не може све да одради. Зато сам се и обратила министарки да се рjешење нађе у проширењу те комисиjе или у формирању jош jедне – наводи Вукчевић.

Вукчевић је казала да очекују и епилог тужбе због неисплаћених накнада за рад преко норме током епидемије.

Она је саопштила да jе велико огорчење просвjетних радника, а посебно оних коjи то звање ишчекуjу од 2019. године а ове, или почетком наредне, стичу услове за пензиjу.

– Врло jе важно да истакнем да је накнада за стечено звање изузетно мала, и то ниjе одлучуjући разлог наставника да дође до њега, него жеља да се вреднује оно што jе годинама радио и што се стручно усавршавао. Исто тако, било jе и колега коjи су плаћали многе семинаре и друге облике стручног усавршавања да би дошли до jедног од звања. Међутим, као што сам казала, многи ће поћи у мировину, а да им у досиjеу не буде jедно, за наставника, значаjно стечно звање – упозорила је Вукчевић.

Она каже да је проблем у школама и даље формирање школских одбора након што су смијењени директори школа.

– Врло мали броj школа је конститусао школске одборе. Министарство jош увиjек ниjе свим васпитно образовним установама одредило своjе чланове. Установе, њих jе врло мали броj, коjе су добиле чланове испред Министарства, или су конституисале одборе или су у тоj фази. Дакле, то су урадиле установе коjе су добиле чланове од Министарства просвjете – наводи Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:12