/ - FOTO: ANADOLIJA
24/03/2022 u 12:58 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Украјине у Црну Гору стигло скоро 7.000 избјеглица

Највише избјеглица из Украјине је у Бару, Будви, Котору, Тивту и Херцег Новом

Вршилац дужности генералног директора Директората за управне послове, држављанство и странце Министарства унутрашњих послова (МУП) Мирослав Зековић казао јe у изјави за "Дан" да је од почетка сукоба у Украјини, од 24. фебруара до 20. марта, у Црну Гору ушло 6.906 држављана те земље.

– У истом периоду 2.147 лица из Украјине напустило је Црну Гору, што са подацима са којима располажемо и са лицима која имају законит и непрекидан боравак чини око 7.000 држављана Украјине, у овом тренутку. Када је у питању смјештај ових лица, до сада нијесмо имали, осим у Бијелом Пољу, организованог доласка држављана Украјине у Црну Гору. Лица која из Украјине долазе обично имају неку везу са Црном Гором, или долазе код својих пријатеља, познаника, рођака или имају некретнине у нашој држави- истакао је Зековић.

image
- FOTO: ARHIVA

Највише избјеглица из Украјине је у Бару, Будви, Котору, Тивту и Херцег Новом.

– МУП је од почетка дешавања у Украјини формирао оперативни тим на предлог министра унутрашњих псолова Сергеја Секуловића, који на дневном нивоу контактира и сарађује са државним органима и преузели смо све активности како би ријешили статус ових лица у нашој земљи. МУП је предложио Влади усвајање одлуке о одобравању привремене заштите у трајању од годину држављанима Украјине. Ова заштита им омогућује велики обим права, између осталог, и право на привремени смјештај, неопходну помоћ и основна средства за живот. Такође, ту се подразумијева и право на исправу, основно и средње образовање, спајање породице, као и информације о правима и обавезама- истиче Зековић.

Када су даље активности по питању евентуалног прилива избјеглица из Украјине, Зековић каже да МУП редовно комуницира и сарађује са надлежним службама за безбједност, а добијају и информације од међународних партнера и организација.

– Тешко је процијенити и говорити о броју, али за очекивати је одређени прилив избјеглица из Украјине. Ми, као држава, морамо бити спремни да у пуном капацитету сервисирамо услуге тим лицима и првенствено омогућимо смјештај сходно стандардима. Предложило смо Влади да на данашњој сједници формира координационо тијеле које ће се управо бавити примјеном саме владине Одлуке, и да ради на ревидирању плана за евенутуални масовни долазак Украјинаца- закључио је Зековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:56