Опали / -Фото: Профимедија
08/06/2022 u 19:47 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Управе за катастар саопштено "Дану": Суд блокирао продају, опали вриједни двије милијарде пропадају

Процjенитељ из канадског института jе, како наводе у Управи за катастар и државну имовину, доставио извjештаj о прегледању, разврставању, идентификациjи и мjерењу опала, као и процjену за два обрађена опала у облику фигура животиња, те препоручио да се обраде, како би им се повећала вриједност

Продаја 28 килограма полудрагог камења опала, коjи су одузети 2012. године од Роберта Фањека и Антониjа Вернона Стреленског, обустављена је јер је пред Основним судом у Котору усвоjена привремена мjера забрана располагања колекциjом полудрагог камења. Како је "Дану" саопштено из Управе за катастар и државну имовину, у протеклим мјесецима гемолог са Канадског гемолошког института је извршио идентификациjу, мjерење, разврставање и предложио да се опали обраде и након тога продају, како би се повећала њихова вриједност.

Подсјетимо, процијењена осигурана вриједност опала је, према тврдњама ранијих власника, око двије милијарде еура, а Влада је раније констатовала да су опали одузети од Роберта Фрањека и Антониjа Вернона Стреленског. Кроз судски поступак, за који претходни власници тврде да је био инсцениран и пристрасан, утврђено jе да су опали униjети у Црну Гору мимо царинских прописа, па су драгоцјености одузете и проглашене власништвом државе. У ранијој информацији Владе је констатовано да је извршен преглед полудрагог камења коjе се налазило у jедноj великоj торби, руксаку и два коферчића. Мjерењем jе утврђено да комади опала имаjу укупну тежину од 28 килограма и 172 грама, а наjвећи камен био jе тежак 4,4 килограма. Међу овом количином налази се и 14 полуобрађених фигурица у облику животиња укупне тежине нешто веће од jедног килограма.

Бивши власник тврди да му је пријећено

Подсјетимо бивши власник опала Роберт Фањек је у ранијој изјави за "Дан" тврдио да су му опали одузети преваром иза које стоји држава, односно систем, те да му је пријећено, да уколико буде превише таласао из Црне Горе ће изаћи у лименом сандуку. Он је тада казао да му је "пријатељ близак Агенцији за националну безбједност (АНБ) прије пар година рекао да га прислушкују и прате".

– Не могу да кажем име тог човјека, али немам разлога да му не вјерујем, јер се показао као поуздан. Он ми је 2017. рекао да ме прате и прислушкују телефон. Покушали су да ме обесхрабре да не тражим документа. А мислим да ипак све то има везе са ДПС-ом, а под изговором заштите националних интереса – истакао је Фањек.

У Управи за катастар и државну имовину казали су за "Дан" да су у складу са закључцима Владе Црне Горе 04-2897/2 од 17. јуна 2021. године ангажовали гемолога са Канадског гемолошког института да изврши идентификациjу, мjерење, разврставање и предложи даљи начин чувања и валоризациjе предметних опала. Сходно томе, како прецизирају, у периоду од 29. јуна 2021. до 1. јула 2021. године у просториjама Трезора Централне банке Црне Горе ангажовани гемолог је прегледао, измјерио и разврставао цјелокупне оставе полудрагог камења опала.

– Прегледању оставе полудрагог камења опала присуствовали су представници Трезора Централне банке Црне Горе и представници Управе за катастар и државну имовину. Приликом преузимања и отварања оставе констатовано jе да се цјелокупна остава налази у неоштећеном стању, пломбирана jемствеником и воском. Након прегледања цјелокупне оставе полудрагог камења иста jе запакована и специjалним пластичним затезницама коjе имаjу своj jединствени нумерисани броj – наводе у Управи на чијем је челу Коча Ђуришић.

"Након добиjеног обавjештења од Заштитника имовинских правних интереса, Управа за катастар и државну имовину jе обуставила све активности о даљем поступању са предметним опалима до окончања поступка пред Основним судом у Котору

Процjенитељ jе, како кажу, доставио Управи извjештаj о прегледању, разврставању, идентификациjи и мjерењу опала, као и процjену за два обрађена опала у облику фигура животиња.

– У достављеном извjештаjу jе предложено да се изврши обрада – брушење репрезентативних узорака након чега би се утврдио квалитет и вриjедност опала што би у коначном омогућило сагледавање цјелокупне ситуациjе, односно утврђивања оквирне вриjедности за цјелокупну количину одузетих опала као и предлагање наjбољег начина даљег поступања са предметним опалима. Како ниjе постоjала могућност да се обрада – брушење репрезентативних узорака изврши у Црноj Гори покушали смо организовати изношење узорака из земље и обраду истих. У међувремену смо обавиjештени од Заштитника имовинско правних интереса Црне Горе да jе пред Основним судом у Котору усвоjена привремена мjера – забрана противнику предлагача располагања колекциjом полудрагог камења опала пословне ознаке Посл. Бр.И 965/2021. Након добиjеног обавjештење Управа за катастар и државну имовину jе обуставила све активности о даљем поступању са предметним опалима до окончања поступка пред Основним судом у Котору – закључују у Управи.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:55