Ilustracija / -MINISTARSTVO PROSVJETE
02/12/2022 u 09:28 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Zavoda za školstvo poručili: Gradivo u udžbenicima se ne miјenja na osnovu nečiјih emociјa

Velike promjene ne možemo raditi na osnovu impresija i trenutne emocije nastalih dok gledamo kako dijete kod kuće koristi udžbenik, već na osnovu istraživanja i validnih činjenica, iako u potpunosti razumijem reakcije roditelja, istakla je Durković

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva planira da mijenja udžbenike za najniže razrede škola ukoliko se ne bude mijenjao predmetni program, saopštila je urednica u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Nađa Durković.

U onlaјn intervjuu u okviru projekta "Roditelji između činjenica i mišljenja", koјi sprovodi Udruženje "Roditelji", ona јe kazala da na društvenim mrežama ima dosta negativnih komentara u vezi sa sadržajem udžbenika, koji su najčešće uopšteni.

– Velike promjene ne možemo raditi na osnovu impresija i trenutne emocije nastalih dok gledamo kako dijete kod kuće koristi udžbenik, već na osnovu istraživanja i validnih činjenica, iako u potpunosti razumijem reakcije roditelja – istakla je Durković.

Kako je dodala, u Zavodu su razgovarali o potrebi promjene udžbenika za najniži školski uzrast.

– Želja nam je da mijenjamo i tih izmjena će sigurno biti ukoliko budemo imali stabilan predmetni program – naglasila je Durković.

Ona je istakla da je sistem obrazovanja postavljen tako da učenici uče onako kako ih nastavnici propituju i ocjenjuju.

– Poželjan je sistem u kojem će se prepoznati vrijednosti; da sistem otkriva vrijedne i dobre, a ne da oni dokazuju nešto nekome – rekla je Durković.

Kako je dodala, udžbenik je najtiražnija knjiga za djecu i vrlo često u nekim sredinama jedina knjiga do kojih neko dijete dođe, što pojačava njegovu vrijednost.

– Položaj udžebnika zavisi od položaja knjige i njenog vrednovanja u jednom društvu, a kvalitet zavisi od autora, izdavača i nastavnika. Ako nastavnik ne koristi udžbenik u toku nastave, ako on ne služi da se stvori situacija učenja na času, ukoliko služi samo da se nešto reprodukuje, uradi domaći zadatak i nakon toga bude zatvoren, onda nećemo imati dobre rezultate – kazala je Durković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:29