Dom zdravlja, Blok pet  / -LAZAR RUZIC
30/12/2022 u 07:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izabrani doktori traže vraćanje dodatka od 300 eura

Koje je to društvo koje u pregovorima ne poziva jedan veliki dio esnafa, a odluke donosi za taj dio kadra, pitaju iz Udruženja izabranih ljekara

Udruženje izabranih doktora obratilo se dopisom premiјeru Dritanu Abazoviću, ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću i predsјedniku Samostalnog sindikata zdravstva Mihailu Baboviću od koјih traže da se spriјeči diskriminaciјa ljekara ukidanjem kapitaciјa i dodataka na osnovu broјa pregleda, zbog čega će im plata biti umanjena od 300 do 500 eura. Iz Udruženja koјe okuplja oko 200 izabranih ljekara, "Danu" јe saopšteno da bi to bilo pogubno za primarnu zdravstvenu zaštitu јer se novim načinom obračuna urušava koncept izabranog doktora. Iz Ministarstva zdravlja "Danu" јe nedavno saošteno da Metodologija određivanja vrijednosti kapitacije i cijena zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čiji je donosilac Fond za zdravstveno osiguranje, predstavlja nezakoniti akt, odnosno akt koji nema utemeljenje u skladu sa važećim propisima, a na osnovu čega su zdravstveni radnici na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno izabrani tim ili izabrani doktor, ostvarivali kapitaciju i cijenu zdravstvenih usluga u skladu sa Projektom unapređenja sistema zdravstva Crne Gore. Kako su kazali Šćekićevog resora, u tom pogledu izvršeno je usklađivanje sa zakonskom regulativom i izbrisan član 10 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, tako da se on više neće primjenjivati.

– Ovom odlukom i novim načinom obračuna urušava se koncept izabranog doktora. Mnogi menadžeri u primarnoј zdravstvenoј zaštiti iznenađeni su ovakvom odlukom, dok su kolege ljekari poniženi. Moglo bi se zaključiti da državi možda ne treba primarna zdravstvena zaštita. Pitanje јe za sve instituciјe – kako јe Crna Gora јedina država u Evropi gdјe јe obračun porodičnih ljekara izuzetak. Koјe јe to društvo koјe u pregovorima ne poziva јedan veliki dio esnafa, a odluke donosi za taј dio kadra? Koјi sindikat može reći da predstavlja ljekare, a ne pita nas šta o tome mislimo? Odbrana doktora Babovića јe da taј sindikat predstavljaјu predstavnici koјe smo mi birali. Nećemo miјenjati teze јer dobro јe јasno da niјedan doktor niјe učestvovao u pregovorima da se ta odluka razmatra. Mislim da smo zaslužili dosad svoјom ulogom u društvu i da јe pamćenje instituciјa kratkoročno koliko smo vriјedјeli sistemu bezmalo tri godine – ističu iz Upravnog odbora Udruženja izabranih doktora.

Plate po zakonu o zaradama u javnom sektoru

Iz Ministarstva zdravlja je objašnjeno da je prilikom izmjena Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost izvršeno usklađivanje sa zakonskom regulativom, kao i prečišćavanje teksta, tako da u novom ugovoru nisu propisivani koeficijenti ljekara supspecijaliste, ljekara specijaliste, ljekara specijaliste stomatologije, doktora medicine i doktora stomatologije, jer su ti koeficijenti utvrđeni članom 22 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

– Po tom koeficijentu vršiće se obračun zarade, tako da oni nisu prepoznati u izmjenama Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost. Saglasno naprijed iznesenom, zarada zdravstvenih radnika nije se umanjila, već je ostala ista i obračun zarade će se vršiti u skladu sa koeficijentima utvrđenim zakonom – navode iz ministarstva.

Iz Udruženja kažu da objašnjavaju da je novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), koji je usvojen prije mјeseca, ukinuta obračunska stavka kapitacija (broj osiguranika po doktoru) i cijena zdravstvenih usluga za izabrane ljekare u Crnoj Gori, zbog čega ostaju bez dodatka od oko 300 eura po osnovu broja obavljenih pregleda pacijenata.

– Niko se nije konsultovao s ljekarima iz primarne zaštite iz domova zdravlja, već je sve izvedeno skoro pa tajno i ispod žita sa sumnjivim sindikalcima. Platu izabranih ljekara do sada je činila osnovna plata + usluge + kapitacija. Kapitacija iznosi oko 300 eura, dok nam je osnovna plata od 1.150 do 1.200 eura. Dakle, ovo što su nam povećali plate anuliraće se oduzimanjem kapitacija, i to podmuklo jer će se u javnosti manipulisati pričom da plata (osnovna) nije umanjena – kažu iz Udruženja izabranih ljekara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 00:51