Ustavni sud / - SKRINŠAT
27/08/2022 u 12:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izbor sudija Ustavnog suda da bude kompletno transparentan

Krajnje je vrijeme da političke partije budu u stanju da se ”izdignu iznad partijskog interesa i da sagledaju širi društveni aspekt”, interes i potrebu društvene zajednice i glasaju za prave profesionalce. To je njihova zajednička odgovornost”, poručila je Perović

Proces izbora sudija Ustavnog suda treba da bude kompletno transparentan, a ne samo saslušanja i glasanje, ocijenila je ekspertkinja pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zdenka Perović, navodeći da je krajnje vrijeme da se političke partije izdignu iznad partijskog interesa.

Perović je ocijenila da je najvažniji dio procesa - kako se donosi odluka, do sada bio potpuno netransparentan.

“Proces izbora treba da bude kompletno transparentan, a ne samo saslušanja i glasanje. Sve kandidate treba javno izanalizirati, shodno navedenim kriterijumima, i objasniti zašto se daje glas jednom a ne drugom kandidatu”, kazala je Perović agenciji MINA.

Ona smatra da će samo na taj način poslanici pokazati odgovornost prema zajednici i da li su dorasli zadatku da državu povedu naprijed, ili će je, kako je rekla, opet povesti nazad.

Perović je ocijenila i da nije važno da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda, jer tom formom Crna Gora neće zadovoljiti evropske partnere, a ni stvarne potrebe zajednice.

“Treba da se izaberu sve četiri nedostajuće sudije, kako bi Sud bio u punom kapacitetu i konačno mogao da krene u rješavanje nagomilanih problema. Nije to tako težak zadatak, samo ako se hoće”, istakla je Perović.

Ona je ocijenila da za sudije Ustavnog suda treba izabrati dokazane profesionalce sa evidentnim rezultatima rada, koji u karijeri nikada nijesu bili članovi bilo koje partije, koji nemaju bliske porodične veze sa partijskim funkcionerima i nijesu korisnici kontraverznih stanova i kredita i za koje se ne vežu nikakve sporne karakteristike.

Perović je istakla, samo takvi kandidati mogu da donesu promjene, unaprijede rad i kredibilitet Ustavnog suda i povedu zemlju prema Evropskoj uniji (EU).

Ona je navela da politička volja, o kojoj se dosta slušalo, do sada nije iskazana.

“Krajnje je vrijeme da političke partije budu u stanju da se ”izdignu iznad partijskog interesa i da sagledaju širi društveni aspekt”, interes i potrebu društvene zajednice i glasaju za prave profesionalce. To je njihova zajednička odgovornost”, poručila je Perović.

Ona smatra da je Crnoj Gori potreban ne samo funkcionalan, nego iznad svega i konačno – kredibilan Ustavni sud, koji će zemlju vratiti poštovanju Ustava i zakona, a građanima obezbijediti dugo očekivanu pravdu, “ovdje kod kuće”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:16