/ - KIŠA PG - FOTO: LAZAR RUŽIĆ
25/09/2022 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas i sjutra obilne kiše, moguće i poplave

Iz ZHMS su rekli da će se nestabilne vremenske prilike, skoro svakodnevno sa kišom i grmljavinom, nastaviti do subote

Crna Gora će danas i sjutra biti pod uticajem ciklona, što će usloviti jako nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim, kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra, saopštili su iz Zavoda za hirometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

ZHMS je izdao upozorenje na vanrednu meteorološku situaciju i na ciklone.

Iz ZHMS su rekli da će se nestabilne vremenske prilike, skoro svakodnevno sa kišom i grmljavinom, nastaviti do subote.

- Sjutra i u utorak područje Crne Gore i region - sjeverozapad Albanije, jug Bosne i Hercegovine i dio Dalmacije, biće pod uticajem ciklona. Taj meteorološki sistem usloviće jako nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim, kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra- naveli su iz ZHMS.

Kiša cijele nedelje, u utorak obilne padavine

Iz ZHMS su kazali da se u primorskim predjelima Crne Gore, planinskom zaleđu Jadrana, centralnim, jugoistočnim i zapadnim predjelima očekuje obilna količina kiše, naročito na jugoistoku države i u širem regionu Podgorice prema granici sa Albanijom.

Kako su rekli, u višim predjelima na sjeveru i duž obale očekuje se jak, na udare olujni vjetar, južnih smjerova.

-Takođe, potencijalno moguće su kratkotrajne olujno-vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese)- naveli su iz Zavoda.

Iz ZHMS su kazali da ta meteorološka situacija, na primorju, u planinskom zaleđu obale, a ponegdje i centralnim predjelima, potencijalno može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa rizikom od „Flashflood“ efekta u urbanim sredinama, naročito na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode, bujičnim tokovima i saobraćajnicama.

- Kao i na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati većeg obima, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na lokalitetima koji su potencijalno osjetljivi na odrone i klizišta- dodali su iz Zavoda.

Kako su naveli, kratkotrajno je moguće otežano funkcionisanje svakodnevnih redovnih aktivnosti.

-Moguće su smetnje, prekidi ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektroenergetski sistem za prenos i distribuciju električne energije, telekomunikaciona infrastruktura)- rekli su iz Zavoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:09