/ илустрација -фото: Портал Дан
31/08/2021 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Измијенити КЗ како би се заштитили новинари

Само хитном, озбиљном и системском акцијом надлежних могу се спријечити нови напади

Акција за људска права и Синдикат медија Црне Горе указују да би, да је до сада усвојен предлог девет невладиних организација, новинарских удружења и синдиката за јачу кривично-правну заштиту новинара, напад на екипу Телевизије Вијести 22. августа на Цетињу морао бити квалификован као кривично дјело Спрјечавање новинара у вршењу професионалних задатака и кажњен затворском казном од 6 мјесеци до 5 година, јер је дјело било извршено у групи-

Овако ће, како истичу заједничком саопштењу, дјело бити процесуирано као прекршај и његови извршиоци ће моћи да буду кажњени само новчано или затвором до 60 дана.

- Ако за кривично дјело Угрожавање сигурности буде идентификован и одговарао човјек који је пријетио камерману ТВ Вијести Драгу Матовићу, опет ће и он моћи да добије много блажу казну од оне које су НВО предложиле за горе поменуто кривично дјело. Још једном се, нажалост, на лошим примјерима, показује да је одавно требало усвојити предлоге Акције за људска права из 2010. године којима би се прописала нова кривична дјела и пооштриле казне за нападе на новинаре. Вјерујемо да би макар дио напада који се у међувремену десио био спријечен да се на вријеме послала јасна порука да се новинари не смију ометати и физички нападати само зато што раде свој посао. Стога је потребно да Скупштина хитно покрене процедуру и што прије изгласа предложене измјене Кривичног законика, које су свим посланицима и посланицама послате још прије три мјесеца, а које је Права Црна Гора прије више од мјесец дана ставила у скупштинску процедуру", наводи се у саопштењу, пренопси РТЦГ портал.

Како додају, само хитном, озбиљном и системском акцијом надлежних могу се спријечити нови напади, који се нажалост могу очекивати с обзиром на повећане тензије у друштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:32