/ - FOTO: ILUSTRACIJA
30/11/2022 u 13:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izmjene zakona: Zabranjuje se prodaja cigareta na pijacama i preko interneta

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu sprovedena je od 28. oktobra do 17. novembra 2022. godine

U Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu koji je objavila Vlada Crne Gore a koji potpisuje ministar finansija Aleksandar Damjanović navodi se da je jedna od značajnih mjera smanjenja dostupnosti duvanskih proizvoda, zabrana prodaje maloljetnicima, kroz sve oblike prodaje.

-Naime, iako je zabrana prodaje maloljetnicima normativno regulisana, značajan problem je određivanje starosti korisnika, što je posebno naglašeno kada je riječ o online prodaji- navodi se u Izvještaju.

U dokumentu se navodi i da se Zakonom o duvanu uređuje proizvodnja, obrada i promet duvana i duvanskih proizvoda, što, kako je navedeno, znači da postoji mogućnost regulisanja dostupnosti duvanskim proizvodima i putem ovog zakona, ne samo Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda.

Intencija je, kako se ističe, da se, zbog ubrzanog dizajniranja novih duvanskih proizvoda, kompetentno reguliše promet na tržištu.

-Važno je naglasiti da su mladima, putem online prodaje dostupni duvanski proizvodi koji ostvaruju vrlo negativne efekte po zdravlje, a za jedan broj njih i nemamo podatke o sadržaju, zbog čega je vrlo teško kreirati politike suzbijanja upotrebe. Takođe, ovom odredbom se onemogućava i ilegalna trgovina duvanskih proizvoda, uvođenjem zabrane kupovine duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnom objektu van teritorije Crne Gore, kao i prodaja van poslovnih prostora t.j. na pijacama- navodi se u Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu sprovedena je od 28. oktobra do 17. novembra 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:08