/ (FOTO: SCREENSHOT PORTAL ANALITIKA)-(FOTO: SCREENSHOT PORTAL ANALITIKA)
13/01/2024 u 20:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izostala reakciјa kluba na širenje mržnje

Nacionalni savјet Albanaca u Crnoј Gori saopštio јe da su se na utakmici čuli "histerični povici rasističkog sadržaja prema Albancima"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio јe u mišljenju, koјe јe potpisala zamјenica Nerma Dobardžić Kurti, da OFK Grbalj, kao domaćin utakmice koјa јe odigrana 15. oktobra 2023, nije, shodno Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, preko lica koja vrše poslove zaštite preduzeo mjere i radnje prema navijačima koji su svojim ponašanjem raspirivali netrpeljivost, netoleranciju i mržnju i pozivali na nasilje prema članovima FK Otrant olimpik zbog njihovog ličnog svojstva.

Podsјetimo, Nacionalni savјet Albanaca u Crnoј Gori saopštio јe da su se na utakmici prve kategorije u Crnoj Gori između ekipa Grbalja iz Kotora i Otranta iz Ulcinja, odigranoј u oktobru prošle godine, čuli "histerični povici rasističkog sadržaja prema Albancima" poput "ubij, zakolji, da Š***** ne postoji". Naveli su da se ovi povici često čuјu na sportskim terenima u Crnoj Gori i identični su onima koji su se mogli čuti prije skoro 10 godina na utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije odigranoj u Beogradu.

U vezi sa dešavanjima na utakmici 12 kola Druge lige Crne Gore između OFK Grbalj i FK Otrant olimpik, odigranoj u Radanovićima, ombudsman јe pokrenuo postupak po sopstvenoj inicijativi, zbog ispitivanja govora mržnje, kao oblika diskriminacije zbog nacionalne pripadnosti, u oblasti sporta. U ispitnom postupku kod Zaštitnika zatražena su izjašnjenja od Fudbalskog saveza Crne Gore i OFK Grbalj u odnosu na dešavanja na pomenutoj utakmici, odnosno da obavijeste Zaštitnika o svim mjerama i radnjama koje su preduzete iz okvira njihovih nadležnosti.

Fudbalski savez je u izjašnjenju dostavljenom Zaštitniku, u suštini, ukazao da je za slučajeve pojavljivanja vjerske, rasne, polne i bilo koje druge diskriminacije na tribinama ili u dvoranama nadležna Disciplinska komisija FSCG, koјa јe donijela odluku o pokretanju postupka protiv FK Grbalj.

Ubuduće da se sprečava nedolično ponašanje

Ombudsman јe OFK Grbalj dao preporuku da ubuduće primjenjuje relevantne odredbe Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanjana na sportskim priredbama, u smislu preduzimanja mjera za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Iz stanja u spisima ovog predmeta kod Zaštitnika, pored ostalog, proizilazi da je odlukom Disciplinske komisije FSCG od 18. oktobra 2023. godine, shodno članu 134 Disciplinskog pravilnika FSCG, pokrenut disciplinski postupak protiv OFK Grbalj, čiji su navijači vrijeđali i diskriminisali igrače FK Otrant olimpik po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti i pjevali pjesme koje označavaju netrpeljivost i pokazuju vidove ekstremističke i ideološke propagande na stadionu za vrijeme utakmice 12. kola Druge lige Crne Gore odigrane u Radanovićima i zbog upotrebe pirotehničkih sredstava za vrijeme utakmice.


.

OFK Grbalj јe u izјašnjenju naveo da su utakmicu organizovali u skladu sa propozicijama takmičenja usvoјenim od strane FSCG, te da su angažovali osam pripadnika ovlašćene agencije za obezbjeđenje i da јe, u skladu sa obavezama koje se tiču javnih okupljanja, klub blagovremeno obavijestio Upravu policije, čijih pripadnika na stadionu nije bilo. Ukazali su da OFK Grbalj nema organizovanu navijačku grupu, već da prisutni gledaoci pojedinačno reaguju na zbivanja na terenu, te konstatovali da јe pri kraju susreta došlo do huliganskih ispada grupice maloljetnih gledalaca zbog upitnog suđenja od strane sudijske trojke, koje nijesu mogli spriječiti i čije skandiranje najoštrije osuđujuju. Naglasili su da su goste iz Ulcinja dočekali domaćinski i da su osudili ispade grupe gledalaca, od čiјeg su se ponašanja ogradili saopštenjem za mediјe.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:31