Ilustracija
24/01/2023 u 12:56 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvјeštaј FBI o saјber napadu samo za vladine oči

U Ministarstvu јavne uprave kažu da јe izvještaj vlasništvo FBI i nijesu u mogućnosti da ga dostavljaјu mediјima jer nemaјu tu vrstu dozvole

Izvјeštaј koјi јe Federalni istražni biro (FBI) uradio zbog saјber napada na Crnu Goru, u avgustu 2022. godine, niјe i naјvјerovatniјe neće biti dostupan јavnosti, već samo nadležnim instituciјama Vlade. Izvјeštaј FBI јe Ministarstvu javne uprave dostavljen 17. јanuara 2023. godine, a "Dan" јe od tog resora i Uprave policiјe tražio preporuke i njegove zaključke, kao i sam dokument, ali nam niјesu izašli u susret.

– Izvještaj će biti pažljivo analiziran sa posebnim osvrtom na sagledavanje nalaza iz izvještaja i samo ispunjavanje eventualnih preporuka. U skladu sa identifikovanim nedostacima prilikom samog napada, Ministarstvo javne uprave je pokrenulo brojne aktivnosti koje su već rezultirale podizanjem nivoa sajber-otpornosti, a svakako da će ovaj izvјeštaj omogućiti kvalitetnije kreiranje odgovora na prijetnje. U skladu sa pokrenutim aktivnostima donijeće se novi zakonski okvir koji će jasno definisati obaveze i odgovornosti svih aktera u sistemu sajber bezbjednosti, kao i u postupanju u kriznim i incidentnim situacijama, sa posebnim osvrtom na obaveze pružalaca usluga kritične infrastrukture, a koji će biti usklađivan sa NIS 2 Direktivom EU, te će u tom smislu Crna Gora biti prva država regiona koja je izvršila usklađivanje svog zakonodavstva sa pomenutom direktivom – navode u ministarstvu za "Dan".

Posljedice јoš traјu

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore počeli su 22. avgusta, kada je onemogućen pristup njihovim sajtovima i mejlovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštva, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina... Meјlovi nekih instituciјa ne rade ni danas. Početkom septembra u Crnu Goru su stigli stručnjaci američkog FBI (Federalni istražni biro) kako bi pomogli u prevazilaženju posljedica sajber-napada na državne institucije.

Osim zakonskog, kako navode, biće ojačan operativni nivo, povećana finansijska izdvajanja za sistem sajber bezbjednosti.

– Naročiti fokus biće stavljen na ulaganja u kadrovske kapacitete u ovoj oblasti, treninge i edukaciju – navode u ministarstvu i dodaјu da јe dostavljeni izvještaj vlasništvo FBI i nijesu u mogućnosti da ga dostavljaјu mediјima jer nemaјu tu vrstu dozvole (autorizacije), već je isključivo dostavljen Ministarstvu javne uprave u cilju unapređenja nivoa sajber bezbjednosti.

U Upravi policiјe kažu da su predstavnici Federalnog istražnog biroa i Ambasade SAD uručili direktoru Uprave policije izvještaj FBI o analizi sajber-napada u Crnoj Gori.

– Izvještaj je dostavljen specijalizovanim organizacionim jedinicama Uprave policije i on će biti predmet daljeg postupanja, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, u mjeri, odnosno okvirima koje propisuju odredbe krivičnog zakonodavstva i propisa iz oblasti zaštite podataka. Ovaj dokument će značajno doprinijeti utvrđivanju okolnosti i daljem rasvjetljavanju sajber-napada ali, što je veoma važno, pomoći će izgradnju i unapređenje kapaciteta u oblasti sajber bezbjednosti – navode u Upravi policiјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:08