Амбасадорка Карен Медокс током обраћања представницима медијских кућа укључених у пројекат ”Media for all” / -BRITISH EMBASSY PODGORICA
02/11/2021 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jачање веза медиjа са локалним заjедницама кроз пројекат "Media for all"

Британска амбасадорка у Црноj Гори Карен Медокс се данас састала са представницима медиjа коjи дjелуjу у Црноj Гори и коjи учествуjу у програму "Media for all", међу коjима jе и "Дан", како бисмо разговарали о начину на коjи jе грант програм "Активно извjештавање грађана/ки" помогао jачању веза с нашим локалним заjедницама.

Инструмент "Активно извjештавање грађана/ки" jе онлаjн платформа коjа помаже медиjима да буду у ближем контакту са публиком када jе риjеч о темама од jавног интереса. То jе, такође, средство за грађане да приjаве она питања или области око коjих су забринути, на безбjедан и сигуран начин.

Користећи оваj онлаjн инструмент, новинари могу да развиjаjу различите врсте анкета, упитника и других облика ангажовања грађана. Инструмент омогућава медиjима да анализираjу информациjе и податке коjе су прикупили приjе него их укључе у своjе извjештавање.

Медиjске куће - "Boka News", Портал "Оногошт" и Информативна агенциjа МИНА, успjешно су завршиле своjе проjекте и подиjелиле своjа искуства, достигнућа и изазове са осталим медиjима коjи учествуjу у програму "Media for all". Обрађене теме се тичу истицања забринутости ромске заjеднице, девастациjе културног насљеђа, до побољшања запуштених насеља. Медиjи су успjешно сарађивали са релевантним привредницима и доносиоцима одлука како би се позабавили овим проблемима.

Амбасадорка Карен Медокс jе рекла да Уjедињено Краљевство подржава независност медиjа у Црноj Гори.

- Кроз проjекат "Media for all" и улагање у обуке и овакве инструменте, можемо да видимо утицаj коjи jе проjекат имао на добитнике грантова И њихову публику. Грађани су сада увjерени да могу да раде са своjим локалним медиjима како би изразили забринутост, да могу да сарађуjу с медиjским кућама како би рjешавали проблеме и како би се њихов глас чуо – рекла jе амбасадорка Медокс.

Оjачати глас недовољно заступљених група

Кроз оваj програм подржани су медиjи како би били финансиjски и структурно отпорниjи, како би побољшали родну равноправност на радном мjесту и како би производили квалитетниjи, релевантниjи, родно осjетљивиjи садржаj коjи привлачи и укључуjе нову публику, посебно жене, младе и маргинализоване групе. Jедан од циљева проjекта jе био да се оjача глас недовољно заступљених група, укључуjући жене, мањине и младе.

Лариса Халиловић, директорица "Media for all" проjекта, jе додала да jе повjерење у локалне медиjе од суштинског значаjа.

- Оно што jе проjекат "Media for all" постигао кроз обуку, финансирање и менторство за медиjске куће широм Црне Горе jе управо jачање те везе са грађанима и стварање промjена у ниховим заjедницама. Будући да су у стању да истраже неку тему, прикупе доказе и даjу примjере, медиjи су у стању да се jош ефикасниjе залажу за промjене. Грађани сада предлажу теме и идеjе за извjештавање своjим медиjским кућама што показуjе утицаj овог инструмента, па се надамо да ће медиjи наставити да га користе - рекла jе Халиловић.

Британски савjет ради у партнерству са Балканском истраживачком мрежом (БИРН), Томсон фондациjом и INTRAC-ом (Међународним центром за обуку и истраживање невладиних организациjа) на програму "Media for all" коjи финансира Влада Уjедињеног Краљевства.

Пружаjући прилагођену подршку пословном развоjу, унапређуjући двосмjерну комуникациjу са грађанима и медиjима, подржаваjући омладинске медиjе и младе новинаре и jачаjући родно осjетљиво извjештавање, програм,,Media for all" ради са новинарима, уредницима, власницима и публиком широм Западног Балкана (Албаниjа, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сjеверна Македониjа и Србиjа).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 09:52