/ - Фото: Омбудсман
03/12/2021 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јачати одговорност за примјену закона

Заштитник Бјековић сматра да тренутно у области људских права и слобода проблем није у законодавству, већ у одговорности за његову примјену и испуњавању преузетих обавеза

У Црној Гори потребно је јачати одговорност за примјену закона и стратешких докумената, што ће утицати на унапрјеђење стања људских права и слобода грађана, оцијењено је на састанку заштитника Синише Бјековића са шефицом Мисије ОЕБС-а амбасадорком Домик Ваг.

Заштитник Бјековић и амбасадорка Ваг размијенили су ставове о медијској ситуацији у Црној Гори и сагласили се да су говор мржње, лажне вијести и пријетње новинарима највећи изазови са којима се треба суочити у овој области. „Мисија помно прати дешавања у свим случајевима који се односе на слободу изражавања”, казала је амбасадорка Ваг.

Она је навела да Мисија остаје посвећена пружању стручне и техничке подршке у анализи политика и пракси у вези са случајевима родно заснованог насиља. “Као и подизању свијести јавности о распрострањености насиља у породици и насиља над женама и дјевојчицама“, казала је амбасадорка Ваг.

Како је додала, Мисија је спремна да настави са пружањем подршке Црној Гори и њеним институцијама у достизању циљева националне политике.

Састанку су присуствовале и менаџерке програма за демократизацију и медије, госпође Цхристине Брандауер и Зузана Паукова које су представиле планове и ангажман Мисије у тим областима за наредени период.

Заштитник Бјековић сматра да тренутно у области људских права и слобода проблем није у законодавству, већ у одговорности за његову примјену и испуњавању преузетих обавеза.

-У контексту тема које су у фокусу интересовања ОЕБС-а у Црној Гори,  већ дуже вријеме указујемо на потребу унапрјеђења медијских слобода и стварање бољег амбијента за рад, ослобођен било које врсте притисака,  а уједно и подизање професионалних стандарда и одговорности- рекао је он.  Заштитник је посебно скренуо пажњу на положај жена у новинарству, као и тренд да су жене у јавном животу генерално изложеније различитим облицима напада и омаловажавања, управо по основу пола.

-И последњи екстремни случајеви породичног насиља са трагичним посљедицама, али и бројност ових деликата пред судовима за прекршаје указују да ова тема остаје један од апсолутних приоритета црногорских институција али и друштва у цјелини-казао је Бјековић.

Према ријечима заштитника, политички догађаји рефлектују се на климу у друштву и односе међу вјерским и националним групама, посебно у периоду изборних процеса.

-С тим у вези, указујем на потребу наставка спровођења кампања и других активности које ће утицати на смањење говора мржње и свих деликата којима се шири нетолеранција, подстичу тензије и подјеле у друштву. Посебно је важно радити са младим људима, који велики дио времена проводе на друштвеним мрежама и порталима, и склони су да некритички усвајају и шире различите штетене садржаје- казао је Бјековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:47