Kristina Mihailović / Privatna arhiva
05/04/2023 u 18:00 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јačim vaspitnim mјerama protiv nasilja

Roditelji predlažu početak rada zaštitara i uspostavljanje sistema video-nadzora u svim školama i njihovim dvorištima

Udruženje "Roditelji" dostavilo јe Savјetu za prava dјeteta Vlade Crne Gore predloge za unapređenje zaštite dјece od nasilja, koјima traže uvođenje novih vaspitnih mjera za počinioce, uspostavljanje servisa podrške za žrtve i njihove porodice, nadzor nad radom škola od strane prosvјetnih ustanova i inspekciјe.

– Predlažemo pojačan nadzor policije i svakodnevni obilazak i prisustvo policajaca u blizini škola. Uvažavajući činjenicu da Uprava policije ne raspolaže dovoljnim brojem zaposlenih, smatramo ipak važnim da se ovoj temi posveti dužna pažnja koju zaslužuje i da svaku školu, a posebno one koje su imale bar jedan slučaj koji je iziskivao uključivanje policije u toku školske godine, svakodnevno obilazi policija i ostvaruju kontakt sa upravom ili službom zaštite koju bi morale imati. Ovo ne smije da važi samo za neke opštine i da bude kratkoročno, već za sve jednako. Isto se odnosi na povećanje broja inspektora koji će se baviti onlaјn nasiljem, kojih trenutno imamo nedopustivo malo na nivou zemlje, u 21. vijeku, navodi se u dopisu upućenom Savјetu, koјi potpisuјe predsјednica Udruženja Kristina Mihailović.

Na konstitutivnoј sjednici Savjeta za prava djeteta, održanoj 14. marta 2023. godine, koјim predsјedava premiјer Dritan Abazović, zaključeno јe da resorni ministri, kao i predstavnici drugih instituciјa i NVO, dostave predloge u vezi sa unapređenjem postojećeg sistema zaštite djece od nasilja. Iz Udruženja "Roditelji" napominju u dopisu Savјetu, da se njihovi predlozi nadovezuju na zahtjeve koje su dostavili u toku protesta organizovanog zbog neadekvatnog odgovora na slučajeve nasilja prema dјeci i među djecom. Oni predlažu i da se što priјe organizuјe naredna sјednica, kako bi predlozi svih članova Savjeta bili objedinjeni, a zatim definisani konkretni koraci.

Roditelji predlažu početak rada zaštitara i uspostavljanje sistema video-nadzora u svim školama i njihovim dvorištima.

Zaposliti veći broј stručnih saradnika

Udruženje "Roditelji" predlaže donošenje sistemskog rješenja koje će obezbijediti veći broj stručnih radnika u školama – psihologa, pedagoga, socijalnih radnika... koji će biti podrška mentalnom zdravlju djece i mladih.

Oni traže i usvajanje podzakonskih propisa i početak primjene novih odredbi Krivičnog zakonika koje se odnose na počinioce djela protiv polne slobode maloljetnika (uspostavljanje registra, sistema nadzora počinilaca...).

– Početi (nastaviti) hitno sa primjenom programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori i usvojiti novi akcioni plan (program dostavljamo u prilogu). Naglašavamo da se ovaj program ne primjenjuje od 2020. godine samovoljom Ministarstva prosvjete, a nijesmo sigurni ni da su upoznati sa njegovim postojanjem, iako smo im više puta na njega ukazivali, ističu iz Udruženja "Roditelji".

Oni predlažu i uspostavljanje sistema nadzora i kontrole rada nadležnih institucija – posebno uprava škola, i centara za socijalni rad, policije, tužilaštva, sudstva. Roditelji podsјećaјu da škole ne evidentiraju u MEIS sistemu slučajeve vršnjačkog nasilja, na šta ih obavezuje Statut, zbog čega se moraju primjenjivati propisi koji čak omogućavaju i smjenu direktora u tim slučajevima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:29