/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
14/03/2024 u 04:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jak zemljotres pogodio Crnu Goru

Zemljotres koji se desio jutros u 4 sata i 6 minuta probudio je građane Crne Gore.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 14. marta 2024. godine, u 4 časa i 6 minuta registrovao jači zemljotres sa epicentrom na 5 km jugozapadno od Čarođe, opština Plužine (Crna Gora).

- Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5.4 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 km - navode iz ZHMS.

image

Satelitski snimak

screenshot ZHMS

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području.

- Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti - navode iz Zavoda.

image

Jak potres probudio građane Crne Gore

- ECM

Prema podacima sa EMSC, potres je bio jačine 5,4 stepeni po Rihteru, a epicentar zemljotresa je na oko 72 kilometra od Podgorice i na 28 kilometara od Nikšića.

Zemljotres se osjetio i u BiH i Hercegovine.

Još nema informacija o potencijalnoj šteti, ali mnogi građani su se probudili širom Crne Gore vidno uzbuđeni jačinom i dužinom trajanja potresa.

EMSC takođe javlja da se potres osjetio i u Hrvatskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:04