Jakšić Stojanović i Miler / - MPNI
22/11/2023 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović-Miler: Realizovan 41 zajednički istraživački projekat

Moguća podrška Ambasade Austrije i austrijskih kompanija jačanja školske infrastrukture u Crnoj Gori u vidu obezbjeđenja transportnih sredstava za prevoz učenika u udaljenim područjima

Dosadašnja saradnja Crne Gore i Austrije u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, ocijenjena je kao izuzetno uspješna, saopšteno iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija.

Najbolji primjer za to, kako je ukazao ambasador Miler, ogleda se u čvrstoj poslima u Beču i Gracu. Kao model dobre saradnje pomenut je Fakultet za crnogorski jezik i književnost ali i saradnja koju ostvaruje Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore sa sličnim institucijama Republike Austrije.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija je takođe ukazala na značaj ove saradnje i posebno zahvalila na svoj dosadašnjoj pomoći Ambasade Austrije u Crnoj Gori, u odnosu na sve modalitete saradnje u obrazovanju, počev od organizovanja obuka, seminara, ali i ekspertske podrške i to one na duži vremenski period. Nastavak ovakve i slične podrške obrazovnom sistemu u Crnoj Gori posebno je važan, kako je naglasila ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, posebno kada se ima u vidu predstojeća reforma svih nivoa obrazovanja u Crnoj Gori.

Takođe, saradnja u oblasti nauke i inovacija između resornih ministarstava dvije zemlje ocijenjena je kao izuzetna a najbolja potvrda toga su do sada realizovanih 41 zajednički istraživački projekat, kao i novi, nedavno završeni Konkurs za ovu vrstu projekata između naučnoistraživakih institucija Crne Gore i Austrije.

Ministarka i ambasador su najavili otvaranje prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, što je, obostrano je ocijenjeno, izuzetna prilika za podršku Austrije ekonomskom razvoju Crne Gore i doprinos diverzifikaciji njene ekonomije, kroz osnivanje i rad starapova, biznis inkubatora, malih i srednjih preduzeća i drugih oblika saradnje privrednog i akademskog sektora.

Na sastanku je takođe bilo riječi i o mogućoj podršci Ambasade Austrije i austrijskih kompanija u smislu jačanja školske infrastrukture u Crnoj Gori, te podrške u vidu obezbjeđenja transportnih sredstava za prevoz učenika u udaljenim područjima.

Ministarka prof. dr Jakšić Stojanović je upoznala i Nj.E. Mulera o napretku Crne Gore na evropskom putu, kada su u pitanju otvorena i privremeno zatvorena poglavlja 25 "Nauka i istraživanje" i 26 "Obrazovanje i kultura". Ambasador Muler je i ovom prilikom ukazao na nedvosmislenu i čvrstu opredijeljenost njegove zemlje za podršku svim integracionim procesima kada je Crna Gora u pitanju, posebno vanjskoj politici Crne Gore i pristupu naše zemlje zajedničkom evropskom tržištu. Gospodin Ambasador je takođe i iskazao uvjerenje da će Crna Gora, nakon dugih pregovora sa Evropskom unijom, u narednom, skorijem periodu, biti njena članica.      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:37