Jakšić Stojanović sa Huanom Santanderom / Ministarstvo
12/12/2023 u 16:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović-Santander: Visok kvalitet obrazovanja nacionalni prioritet

U narednom periodu predstoji nam detaljna analiza koja će postaviti temelj kvalitetnoj strategiji reforme obrazovanja, kazala je Jakšić Stojanović

Visok kvalitet obrazovanja za svu djecu od prvih godina života je nacionalni prioritet Crne Gore - ocijenjeno je na sastanku ministarke prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđele Jakšić Stojanović i šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Huana Santandera.

“Reforma obazovnog sistema je prioritet ove Vlade koja razumije da se reforme ne mogu sprovoditi bez poboljšanja kvaliteta obrazovanja, što treba da bude prioritet društva u cijelini. U narednom periodu predstoji nam detaljna analiza koja će postaviti temelj kvalitetnoj strategiji reforme obrazovanja”, kazala je Jakšić Stojanović.

Ministarka je navela da je u prethodno periodu bilo dobrih projekata koji nijesu bili adekvatno promovisani, te da ih treba ponovo aktivirati i raditi na njihovoj diseminaciji.

„Kvalitetno obrazovanje je ključno za smanjivanje siromaštva djece i obezbjeđivanje ljudskih resursa sa adekvatnim znanjem i vještinama za ubrzavanje razvoja Crne Gore u svim oblastima. Stoga, budućnost djece Crne Gore zavisi od toga kako Vlada Crne Gore odluči da investira sredstva iz državnog budžeta“, poručio je Santander.

Sagovornici su se usaglasili da je poboljšanje školske infrastrukture, opremanje svih škola novim tehnologijama, te kontinuirano obezbjeđenje obuka svim nastavnicima, kao i da povećanje broja asistenata u nastavi, romskih medijatora i školskih psihologa su koraci koji se moraju preduzeti u postizanju ovog cilja. Kako bi se osiguralo da će ove i sve druge neophodne mjere sprovesti u narednom periodu, Unicef i EU delegacija u Crnoj Gori će podržati Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da razvije sveobuhvatnu strategiju reforme obrazovnog sistema koja će obuhvatati period do 2035. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:25