Anđela Jakšić Stojanović / - SCREENSHOT
20/11/2023 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović: Stanje u obrazovnom sektoru izazovno, ukidanje eksterne mature je glupost

Mislim da je ukidanje eksterne mature jedna glupost zato što je eksterna matura nešto što postoji u svim razvijenim obrazovnim sistemima u Evropi. To bi značilo da se zaista vraćamo nekoliko koraka unazad, kazala je ministarka

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je stanje u obrazovnom sektoru Crne Gore ocijenila izazovnim.

Ona je u Bojama jutra na TV Vijesti kazala da je sve urgentno od nedostatka prostora do manjka kadra i da su propuštene neke važne prilike.

Ukidanje eksterne mature je ocijenila kao glupost navodeći da bi nas to vratilo nekoliko koraka nazad objašnjavajući da rade na izmjeni pravilnika o polaganju mature.

- Mislim da je ukidanje eksterne mature jedna glupost zato što je eksterna matura nešto što postoji u svim razvijenim obrazovnim sistemima u Evropi. To bi značilo da se zaista vraćamo nekoliko koraka unazad. Već se radi na izmjenama pravilnika kojim se reguliše polaganje maturskog odnosno stručnog ispita. Taj pravilnik će biti gotov do početka decembra - kazala je Jakšić Stojanović.

Ona je poručila da će u učionici ove godine biti dva test administratora.

- Test administratori će biti plaćeni, imaće određena prava, ali će isto tako potpisati ugovor kojim će preuzeti odgovornost - rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da se nakon niza sprovedenih procedura nastava u bjelopoljskoj Osnovnoj školi (OŠ) "9. maj" od danas se odvija redovno nakon prijave da je jedan učenik devetog razreda prijetio đacima da će ih pobiti i da je na njegovom spisku za odstrijel 26 osoba.

Jakšić Stojanović je poručila da taj učenik zasad neće biti u toj školi.

Ona je kazala i da je protiv A.Č. jutros podnijeta krivična prijava osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je ta osoba dostavila lažnu diplomu sa visokoobrazovne ustanove radi nostrifikacije.

Ministarstvo prosvjete: Krivična prijava zbog sumnje na lažnu diplomu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 05:48