Anđela Jakšić Stojanović / - PES
08/06/2023 u 10:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović: Vojinoviću, škola nije pojata

Članica predsjedništva Pokreta Evropa sad ističe da zakoni ove države obavezuju ministra prosvjete podjednako kao i sve građane Crne Gore

Pozivamo Ministarstvo prosvjete i aktuelnog ministra da poštuju zakone ove države i da nam ne vrijeđaju inteligenciju saopštenjima bez ikakvog pravnog utemeljenja, koja su, uz to, vrlo diskutabilna sa stanovišta morala i etike. Svima je jasno da samo u "zemlji čuda" inovativni model zapošljavanja visokoškolaca može da predloži i srednjoškolac, aktuelni potpredsjednik Vlade, gospodin Vladimir Joković. Za njim u stopu ide, po onoj narodnoj “Gdje ja stadoh, ti produži”, ministar prosvjete i njegov partijski kolega Miomir Vojinović, praveći cirkus od obrazovnog sistema Crne Gore, kazala je Anđela Jakšić Stojanović, članica predsjedništva Pokreta Evropa sad.

- Šta god to značilo, poručujete u saopštenju da ćete "preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen"?! 

Pozivamo aktuelnog ministra i resorno ministarstvo da prestanu da potcjenjuju i obmanjuju javnost, prebacujućisopstvenu odgovornost na druge i da crnogorskim građanima jasno odgovore na sljedeća pitanja:

• Navedite imenom i prezimenom ko je odgovorao za ovaj propust kojim se ozbiljno urušava obrazovni sistem.           U kojim školama se masovno prepisivalo? Kako su pojedini učenici unaprijed dobili testove i od koga? Ko su direktori i test administratori u tim školama? 

• Na koji član i kojeg zakona ili pravilnika se Državna maturska komisija pozvala kada je uputila preporuku Ispitnom centru o ponovnom ocjenjivanju testova učenika, koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost? 

• Šta je ministar obećao roditeljima i da li su obećanja u skladu sa zakonskim propisima ? 

• Na koji način Odluka o preduzimanju mjera zaštite javnog interesa u JU Ispitni centar (donijeta na sjednici Vlade 5. juna 2023. godine) štiti javni interes?

• Da li crnogorska javnost može dobiti valjano obrazloženje zašto su smijenjeni direktorica i Upravni odbor JU Ispitni centar Crne Gore?

• Možete li pojasniti crnogorskoj javnosti ko je ovdje oštećen, kako je oštećen i ko je koga oštetio?

• Šta je zapravo interes učenika, ko i kako će ga zaštititi - kazala je Jakšić Stojanović.

Ističe da zakoni ove države obavezuju ministra prosvjete podjednako kao i sve građane Crne Gore!

- Gospodine ministre, zloupotrijebili ste poziciju koja trebada bude primjer časti i morala! Vaši uskopartijski interesi su jasni, ali škola nije pojata i nemate pravo da urušavate obrazovni sistem i da ga koristite u predizborne svrhe - kaže Jakšić Stojanović.

Navodi da zbog svega što su uradili, najmanje što se očekuje jeste da podnesu ostavku i upute izvinjenje časnim kolegama i svim učenicima, roditeljima i građanima Crne Gore.

- Vrijeme je da upravljanje ovim resorom preuzmu stručni i posvećeni ljudi koji će razumjeti njegov značaj za budućnost našeg društva i koji će se istinski zalagati za unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima. Pokret Evropa sad neće odustati od takvih vrijednosti - istakla je Jakšić Stojanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 01:05