/ - FOTO: UPRAVA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM
31/03/2022 u 15:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавни конкурса за суфинансирање пројеката у областима сарадње са дијаспором

Укупан износ средстава која се могу расподијелити овим конкурсом је 170.000,00 еура

Управа за сарадњу са дијаспором оглсила се поводом Јавног конкурса за суфинансирање пројеката у областима сарадње са дијаспором.

Саопштењ Јавног конкурса за суфинансирање програма односно пројеката у областима сарадње са дијаспором-исељеницима у 2022. години.

На основу чл. 42 до 45 Закона о сарадњи Црне Горе са дијаспором - исељеницима („Службени лист ЦГ“, број: 44/18 и 47/19), и члана 3 и 4 Правилника о начину вредновања програма односно пројеката организација дијаспоре –исељеника („Службени лист ЦГ“, број: 16/19), Управа за сарадњу са дијаспором - исељеницима расписује

Ј А В Н И   К О Н К У Р С

за суфинансирање програма односно пројеката у областима сарадње са дијаспором - исељеницима

Предмет конкурса је расподјела средстава које је Управа за сарадњу са дијаспором - исељеницима опредијелила за суфинансирање програма односно пројеката које реализују организације дијаспоре – исељеника у сљедећим областима сарадње са дијаспором – исељеницима:

- очување државног идентитета и припадности Црној Гори;

- очување културног идентитета;

- јачање образовне, научне, културне и спортске сарадње;

- информисање и повезивање;

- заштита права и положаја дијаспоре – исељеника;

- унапређивање привредног партнерства.

Право учешћа на конкурсу има организација дијаспоре - исељеника ако:

- је регистрована најмање двије године прије објављивања јавног конкурса;

- у оснивачком или другом акту има утврђене циљеве и дјелатности у складу са политиком и залагањима Црне Горе у односу на дијаспору - исељенике;

- назив те организације или садржај оснивачког акта јасно упућује на њену повезаност са Црном Гором;

- је у току двије године које претходе објављивању јавног конкурса реализовала најмање два пројекта или активности које доприносе остваривању и јачању сарадње са Црном Гором у горе споменутим областима сарадње са дијаспором – исељеницима.

- је оправдала и доставила валидне финансијске извјештаје за средства која су јој додијељена од стране Управе за сарадњу са дијаспором - исељеницима по Јавном конкурсу реализованом 2021. године.

 Укупан износ средстава која се могу расподијелити овим конкурсом је 170.000,00 еура.

Програм односно пројекат организације дијаспоре - исељеника може се суфинансирати највише до 50% износа укупних средстава потребних за његову реализацију, при чему се програм односно пројекат који може имати утицај на развој мање развијених подручја у Црној Гори, може суфинансирати највише до 70% износа укупних средстава потребних за његову реализацију.

На конкурс организација дијаспоре - исељеника може пријавити највише два програма односно пројекта.

Вредновање програма односно пројеката врши се на основу сљедећих критеријума:

- квалитет и допринос програма односно пројекта у области на коју се програм односно пројекат односи;

- референтност, стручност и технички капацитети подносиоца пријаве програма односно пројекта и учесника у реализацији програма односно пројекта;

- утицај програма односно пројекта на јачање повезаности дијаспоре - исељеника са Црном Гором;

- утицај програма односно пројекта на јачање међусобне повезаности припадника дијаспоре - исељеника у држави у којој живе;

- значај програма односно пројекта за промоцију Црне Горе и повезаност дијаспоре - исељеника са грађанима у држави у којој се програм односно пројекат реализује;

- број корисника програма односно пројекта;

- транспарентност рада подносиоца пријаве програма односно пројекта;

- спроводљивост програма односно пројекта, са аспекта реалности буџета и постојања услова за његову реализацију;

- одрживост програма односно пројекта.

Пријава на конкурс врши се искључиво на обрасцу прописаном Правилником о начину вредновања Програма односно пројеката организација дијаспоре – исељеника („Службени лист ЦГ“, број: 16/19), а који се може преузети на линку испод текста конкурса.

Уз пријаву на конкурс, организација дијаспоре – исељеника је обавезна да достави сљедећу документацију:

- доказ о регистрацији;

- копију оснивачког или другог акта;

- преглед реализованих пројеката и активности;

- другу документацију (протокол или уговор о партнерству са другим организацијама дијаспоре – исељеника, препорука дипломатског односно конзуларног представништва Црне Горе у држави у којој се програм односно пројекат реализује и др.).

Рок за подношење пријава на конкурс је 30 дана од дана објављивања, односно закључно са   30.04.2022. године               

Попуњену, потписану и печатирану пријаву, уз обавезну документацију, неопходно је доставити на е-маил адресу дијаспора@усди.гов.ме, поштом или лично на архиву Управе за сарадњу са дијаспором - исељеницима (адреса: Булевар Светог Петра Цетињског бр. 9, 81 000 Подгорица), са напоменом „Јавни конкурс за суфинансирање програма односно пројеката у областима сарадње са дијаспором – исељеницима”.

Неблаговремене и непотпуне пријаве неће се разматрати.

Уколико пријава коју шаљете путем е-маила износи више од 10МБ, молимо да исту пошаљете подијељену у више е-маилова. У наслову е-маила (субјецт) не уносите специјалне карактере (!, #, *, -, =, /, и сл.), како би нам исти био успјешно достављен. Уколико не примите потврду о пријему ваше пријаве, молимо да се интересујете код задуженог службеника.

Све додатне информације у вези са овим Јавним конкурсом могу се добити електронским путем, слањем упита на е-маил адресу дијаспора@усди.гов.ме, у току трајања Јавног конкурса.

Образац пријаве и више информација о конкурсу можете наћи на званичном сајту Управе  www.уди.гов.ме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:00