/ - SRDJAN BOLJEVIC
28/12/2022 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Javni poziv za dodjelu grantova za projekte zapošljavanja OSI

Grant šemom se dodjeljuju sredstva Fonda za finansiranje projekata, pravnim i fizičkim licima koji doprinose unaprjeđenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom, u ukupnom iznosu od milion eura, navode iz Zavoda za zapošljavanje

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je Javni poziv za dodjelu milion eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Kako je saopšteno iz Zavoda, Javni poziv je objavljen danas, a krajni rok za predaju predloga projekata je 10. februar.

- Grant šemom se dodjeljuju sredstva Fonda za finansiranje projekata, pravnim i fizičkim licima koji doprinose unaprjeđenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom, u ukupnom iznosu od milion eura, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ciljna grupa Javnog poziva osobe sa invaliditetom (OSI) sa evidencije nezaposlenih kojima je status utvrđen propisima iz oblasti obrazovanja i o penzijskom i invalidskom osiguranju ili o boračko-invalidskoj zaštiti, kao i na osnovu rješenja nadležne komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda.

Iz ZZZCG su rekli da je cilj Javnog poziva unaprjeđenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI na teritoriji Crne Gore.

- Posebni ciljevi programa su prevencija socijalne isključenosti OSI, povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom, kao i brže uključivanje u radne i društvene procese, povećanje stepena uključenosti žena sa invaliditetom na tržište rada i povećanje stepena uključenosti mladih sa invaliditetom na tržište rada, precizirali su iz Zavoda.

Kako su dodali, ciljevi programa su i uspostavljanje partnerstava između poslodavaca i licenciranih organizatora programa obrazovanja odraslih, u aktivnostima koje doprinose povećanju zaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta za OSI, podizanje svijesti javnosti, a prije svega poslodavaca, o radnim kapacitetima OSI, kao i o mogućnostima i benefitima zapošljavanja tih osoba.

Iz Zavoda su kazali da očekuju da će u projekte odobrene u okviru Javnog poziva biti uključeno najmanje 160 OSI, a od tog broja najmanje 40 odsto žena i najmanje pet odsto uključenih mladih sa invaliditetom.

- Najmanje 90 odsto učesnika projekta će uspješno pohađati programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih, a tokom trajanje projekta će biti zaposleno najmanje 60 odsto učesnika i realizovano najmanje 50 odsto projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon projekta, ističe se u saopštenju.

Iz ZZZCG su objasnili da pravo učešća imaju pravna i fizička lica koja u okviru svojih konstitutivnih akata ili akata projektnih partnera imaju jasno definisanu aktivnost koju predlažu u projektu.

Na ovom Javnom pozivu, kako su istakli, nemaju pravo učešća pravna i fizička lica kojima su dodijeljena sredstva za realizaciju projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom po Odluci Upravnog odbora od 24. novembra 2021. godine.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti na internet stranici Zavoda www.zzzcg.me .

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 16:41