Једе ли се национализам
18/06/2021 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једе ли се национализам?

Скретање пажње на негативне посљедице очигледног јачања национализма у Црној Гори

Представници младих шест политичких партија у Црној Гори, наредних мјесеци ће радити на промовисању кампање „Једе ли се национализам“.

-Једе ли се национализам?“ је кампања коју су покренули млади лидери из Црне Горе, чланови Института за напредно лидерство у политици (АЛПИ), с циљем да пошаљемо поруку да желимо да разговарамо, сарађујемо, дружимо се и заједно градимо државу у каквој желимо да живимо. АЛПИ је програм који окупља младе лидере из шест политичких партија у Црној Гори и пружа им платформу да кроз интерактивне модуле, дискусије и радионице, уц̌е и изграђују своје капацитете те сарађују на темама од заједничког интереса са колегама и колегиницама из других партија-наводе у саопштењу.

Циљ овог програма је скретање пажње на негативне посљедице очигледног јачања национализма у Црној Гори.

-Од етнонационализма се не живи, напротив, он разара грађанско друштво и вриједности. “Једе ли се национализам” кључна је порука кампање коју су покренули млади политичких партија из Црне Горе, чланови Института за напредно лидерство у политици (АЛПИ), програма за младе лидере који спроводи Међународни републикански институт (ИРИ).Ова кампања је усмјерена против раста свих национализама и њен циљ је скретање пажње на негативне посљедице очигледног јачања етнонацинализма у Црној Гори. Прошлогодишње истраживање ИРИ-ја показало је да 57.9% грађана не мисли да има добру будућност у Црној Гори, а 47% види економско стање (незапосленост, трошкови живота, високе цијене) као највећи проблем с којим се наша држава суочава. Притом, евидентно је да је дошло до раста етнонационализма у истом периоду, што треба да послужи као упозорење свим релевантним друштвеним актерима који морају активније да се позабаве овим проблемом-наводе они.

У оквиру ове кампање, додају, креирана је посебна брошура која на креативан начин осликава шта етнонационализам стварно нуди грађанима.

-Слике из брошуре, бит ће доступне на Фацебоок страници кампање (хттпс://www.фацебоок.цом/једелисенационализам) и на АЛПИ налозима на Инстаграму и Тwиттеру.  АЛПИ је програм који окупља младе лидере из шест политичких партија у Црној Гори и пружа им платформу да кроз интерактивне модуле, дискусије и радионице, уче и изграђују своје капацитете те сарађују на темама од заједничког интереса са колегама и колегиницама из других партија. АЛПИ је први пут покренут 2018. године у Босни и Херцеговини, а данас се имплементира у Црној Гори, Србији и Сјеверној Македонији те броји преко 100 чланова и алумниста из региона-саопштили су из организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:25