Jedrilica ''Dreamer'' uspješno dotegljena u Marinu Bar / - FOTO: UPSUL/PORTAL DAN
18/07/2022 u 00:02 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jedrilica ‘‘Dreamer‘‘ uspješno dotegljena u Marinu Bar, spriječeno zagađenje mora

Pomorsko-operativni centar je primio inforamaciju da se jedrilica ‘‘Dreamer‘‘ nasukala kod Kraljevske plaže i, ukoliko se ne reaguje na vrijeme, može doći do oštećenja i potencijalnog zagađenja mora iz tankova za gorivo, kazao je Lukšić

Nakon dva dana jedrilica ''Dreamer'', koja je registrovana pod crnogorskom zastavom, uspješno je dotegljena u Marinu Bar i privezana na siguran vez, kazao je za Portal "Dan"  Žarko Lukšić, pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) za sigurnost na moru.

- Juče u toku dana Pomorsko-operativni centar jer primio poziv da se kod Kraljeve plaže nalazi jedrilica na kojoj je izbio požar u mašinskom prostoru. U tom trenutku hitno je isplovio spasilački čamac SAR-1 koji je stigao odmah na poziciju i u razgovoru sa skiperom nije bilo riječi o požaru već pregrijavanju motora, te vlasnik čamca je angažovao servis sa kopna, te nije bila potrebna asistencija spailačkih jednica UPSUL - kazao je Lukšić našem portalu.

image

Jedrilica ''Dreamer'' uspješno dotegljena u Marinu Bar

- FOTO: UPSUL/PORTAL DAN

Međutim, danas u 14.15 časova Pomorsko-operativni centar je primio inforamciju da se jedrilica ''Dreamer'' nasukala kod Kraljevske plaže i, ukoliko se ne reaguje na vrijeme, može doći do oštećenja i potencijalnog zagađenja mora iz tankova za gorivo.

- Na teren je opet angažovan spasilački tim UPSUL, koji je, uz koordinaciju POC, pokušavao da odsuče jedrilicu, koja se nasukala unutar ograđenog dijela kupališta i zbog niske vode (oseke), nije bilo u tom trenutku moguće jedrilicu bezbjedno odskukati. 

image

Jedrilica ''Dreamer'' uspješno dotegljena u Marinu Bar

- FOTO: UPSUL/PORTAL DAN

Nakon, par sati, kada je u 19 časova najveći nivo morske vode (plima), čamac SAR-3 uspješno je odsukao jedilicu ''Dreamer'' koja je dotegljena na gat u Marini Bar i predata vlasniku - ističe Lukšić.

image

Jedrilica ''Dreamer'' uspješno dotegljena u Marinu Bar

- FOTO: UPSUL/PORTAL DAN

Tokom vikenda spasilački tim UPSUL i operateri na Pomorskom operativnom centru imali su pune ruke posla i treba im odati zahvalnost na budnosti i efikasnosti u svim situacijama, u sastavu: Kasalica, Đurović, Perunović, Marastanović, Čejović N.,Bezoki,, Koković, Asović, Čejović M., Bošković, Zaganjor i Pačak.

- Ovom prilikom želimo da istaknemo da se evidentno u zadnjih dva dana na kompletnom crnogorskom obalnom dijelu pojačao pomorski saobraćaj, i da se svakodnevno a posebno za vikend desilo par incidenata koji ukazuju da se učesnici u pomorskom saobraćaju ne ponašaju u skladu sa pravilima - ističe pomoćnik direktora UPSUL.

image

Jedrilica ''Dreamer'' uspješno dotegljena u Marinu Bar

- FOTO: UPSUL/PORTAL DAN

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je sve situacije na moru prošlog vikenda uspješno koordinirala sa lukčkim kapetanijama Bar i Kotor, Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Bar i Kotor, Sektorom granične policije, Mornaricom Crne Gore i Direktoratom za zaštitu i spašavanje 112 OKC, čime se sistem traganja i spašavanja na moru u bilo kojim situacijama čini kompaktan i efikasan.

- Još jednom napominjemo da broj za svaku nepravilnost, inforamciju ili pomoć namoru jeste 129 koji je besplatan i u funkciji 24/7 - naveo je Lukšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:35