/ ILUSTRAIJA - FOTO: UNSPLASH
16/01/2023 u 12:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jehovini svjedoci nisu izgubili status vjerske zajednice u Norveškoj

Istina je da je guverner Osla i Vikena u Norveškoj pokušao da opozove dugotrajnu registraciju Jehovinih svjedoka, ali je 30. decembra 2022. Okružni sud u Oslu izdao zabranu koja trenutno sprečava guvernera da povuče registraciju

Predstavnik Vjerske zajednice - Jehovini svjedoci u Crnoj Gori Zoran Lalović, reagovao je  povodom članka koji je objavljen 28. decembra 2022. pod nazivom "Jehovini svjedoci izgubili status vjerske zajednice u Norveškoj".

- Jehovini svjedoci nisu izgubili status vjerske zajednice u Norveškoj i da su i dalje registrovana vjerska zajednica. Istina je da je guverner Osla i Vikena u Norveškoj pokušao da opozove dugotrajnu registraciju Jehovinih svjedoka, ali je 30. decembra 2022. Okružni sud u Oslu izdao zabranu koja trenutno sprečava guvernera da povuče registraciju- kazao je Lalović

Kako je dodao, odluka guvernera nije zasnovana ni na jednoj sudskoj odluci niti na bilo kakvom dokazu o navodnom kršenju zakona.

-U potpunosti se zasniva na proizvoljnom pogrešnom tumačenju vjerske doktrine sa strane vladine kancelarije. Ovo je, bez sumnje, napad na vjersku slobodu u Norveškoj. Ne samo da se krše članovi 16 101 Ustava Norveške, već i osnovna prava i slobode zaštićene članovima 8, 9, 10, 11 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prema našim saznanjima, nijedna druga vjerska zajednica u Norveškoj koja je priznata na međunarodnom nivou nije bila žrtva ovog diskriminatorog maltretiranja od strane vlasti. Jehovini svjedoci će uložiti žalbu norveškim sudovima da ponište diskriminatornu odluku guvemera- naveo je reagovanjem.

Kako je ocjasnio, Jehovini svjedoci su poznata hrišćanska vjerska zajednica koja slobodno djeluje više od jednog vijeka u Norveškoj kao i u više od 200 zemalja širom svijeta.

- Evropski sud za ljudska prava i Komitet UN za ljudska prava su više puta potvrdili da su naša vjerovanja i aktivnosti u skladu sa zakonom. Takođe, želimo napomenuti da je vaš članak Jehovine svjedoke pogrešno okarakterisao kao sektu. Prema CESNUR enciklopediji (CESNUR je jedan od najautoritativnijih centara za proučavanje vjerskog pluralizma u Evropi), termin sekta" dvosmislen, neprecizan i lako se podvrgava evaluativnoj diskriminatorskoj upotrebi.Jehovini svjedoci su registrovana vjerska zajednica u Crnoj Gori, što potvrđuje Jedinstvena evidencija vjerskih zajednica u Direktoratu za saradnju sa vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde. Pored toga, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je više puta objavio da Jehovini svjedoci uživaju status dobro priznate hrišćanske denominacije- naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:57