/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
07/11/2022 u 14:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joanikije: U Nikšiću 12. maja 2020. godine nije bila litija, već molitveni hod

Ponovio je da su tokom jutarnje liturgije u Sabornoj crkvi obavijestili vjerni narod da će litija povodom praznika zaštitnika grada biti održana naredne godine povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije tokom iznošenja odbrane na današnjem ročištu kazao je da je sveštenstvo 12. maja 2020. godine upozoravalo vjernike da moraju poštovati epidemiološke mjere, što je značilo da tog dana neće biti litije.

-Tog 12. maja u Nikšiću se nije dogodila litija, već molitveni hod naroda koji se samoinicijativno okupio ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Služba je trajala sat, a okupljanje naroda preko dva sata. Niko od nadležnih nije spriječio narod da se okuplja na Trgu Šaka Petrovića koji nije u vlasništvu crkve, već Opštine. Kada smo izašli i vidjeli, po mojoj procjeni oko 20 hiljada ljudi, shvatili smo da nema drugog načina da doprinesemo mirnom razilaženju osim da krenemo u molitveni hod- istakao je mitropolit Joanikije.

Ponovio je da su tokom jutarnje liturgije u Sabornoj crkvi obavijestili vjerni narod da će litija povodom praznika zaštitnika grada biti održana naredne godine povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

-Molitveni hod 12.maja 2020. godine obavljen je skraćenom, a ne uobičajenom maršutom. Litija koja se u Nikšiću organizuje povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog najpoznatiji je vjerski skup u pravoslavlju- istakao je Joanikije, perenosi RTNK.

(VIDEO) Suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika u nikšićkom Osnovnom sudu zbog kršenja kovid mjera

Sveštenik Nikola Marojević kazao je da se ne sjeća detalja prilikom događaja 12. maja 2020. godine, niti svoje odbrane pred tužiocem.

-Tog dana sam radio svoj posao, niti ja niti iko od sveštenika nije pozivao narod na litiju- rekao je sveštenik Marojević, prenosi sajt eparhija.me.

Na pitanje sudije da li je mitropolit pozvao okupljeni narod da ide u šetnju ulicama grada, odgovorio je da se ne sjeća.

Sveštenik Vasilije Brborić odbacio je optužbe koje mu se stavljaju na teret.

-Imajući u vidu da je prošlo mnogo vremena od predmetnog događaja, ne sjećam se svih detalja istog i znam da je toga dana bio praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, i da se toga dana održava tradicionalna litija, još od 1996. godine, a da se tog dana dogodio narod, tada sam ja kao sveštenik neodvojivi dio tog naroda- kazao je sveštenik Brborić.

On je rekao da ostaje pri prethodnoj izjavi.

-Ta šetnja se može smatrati molitvenim hodom, a ne vjerskim obredom. Mitropolit Joanikije toga dana okupljenom narodu nije uputio riječi sledeće sadržine "Sada ćemo krenuti ulicama grada"- istakao je sveštenik Brborić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:43