Марина Јочић / - DJORDJE CMILJANIC
20/11/2021 u 10:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јочић тражила од Административног одбора примања до пензионисања, па засновала радни однос

Бивши јавни функционер ДФ-а стекла је услов за пензију 6. новембра, а већ 7. активиран јој је радни однос у компанији М:тел

Административни одбор на 20. сједници, одржаној 23. септембра, донио је рјешења, у складу са чланом 36 став 4 Закона о зарадама запослених у jавном сектору за кориснике права на накнаду по престанку функциjе, одлучуjући по њиховим захтjевима, о продужењу права на накнаду по престанку функциjе за посланике коjи до 23. септембра 2022. године стичу право на пензиjу, и то: Џавиду Шабовићу, др Љиљани Ђурашковић и Марини Jочић.

Како сазнаје Портал Дан, Марина Јочић је 6. новембра стекла право на пензију, због чега је и тражила да јој Одбор омогући примање накнада, али се није јавила Фонду ПИО како би остварила своје право на пензију.

Медојевић и Јочић на "бијелом хљебу": У октобру примили 1.689, односно 1.838 еура

Како сазнајемо, 7. новембра, односно дан након испуњења услова за пензију, Фонду ПИО је стигао допис из компаније М:тел који је пријавио Јочић као свог запосленог. Јочић је прије обављања посланичке функције радила у тој компанији, гдје је очигледно била замрзнула свој радни однос.

Поставља се питање да ли у поступању Јочићеве има елемената корупције, јер је од Административног одбора тражила право на примање надокнаде до стицања услова за пензију, што она није учинила, већ поново засновала радни однос.

Закон прописује да лице може да оствари право на пензију са 64 године за жену и 67 година за мушкарца или са навршених 40 година радног стажа. Госпођа Јочић законски има право да ради до 67 године живота, али је упитно да ли је имала право на надокнаду јер је унапријед знала да неће у пензију иако је по том основу тражила примања.

Твитераши тврде: Jочић хапси криволовце, а купуjе цигарете код нелегалних продаваца

Купује цигарете без акцизних маркица

Подсјетимо, ова функционерка ДФ-а усликана је док је била на челу УО Национални паркови Црне Горе како купује цигарете без акцизних маркица код шверцера на пијаци. На тај начин ускраћује државу, односно пуњење буџета, и крши закон. С друге стране, Влада је објавила "рат" нелегалним продавцима цигарета.

Из Управе прихода и царина нисмо могли да дођемо до информације да ли је бивша посланица у М:телу засновала радни однос или да ли се ради о Уговору о повременим и привременим пословима, правдајући се пореском тајном, што не би смјело да се узима у обзир када је у питању јавни функционер.

Како сазнаје Портал Дан, Агенција за спречавање корупције (АСК) покренула је извиђај против функционера Демократског фронта Марине Јочић како би утврдили да ли у њеном поступању има елемената корупције.

АСК jе већ водио поступкe против Jочићеве у коjима су донијета рјешења да је бивша јавна функционерка прекршила члан 23 став 2 Закона о спречавању корупције јер у Извјештају о приходу и имовини за 2020. годину није доставила тачне и потпуне податке, јер није пријавила акције у предузећу "Горица" у стечају.

image

Рјешење АСК из 2021.

- принтскрин АСК

Аск је, такође, у још једном спору утврдио кршење од стране јавне функционерке ДФ-а, када је као посланик дала непотпуне и погрешне податке о имовинском стању за 2018. годину. 

image

Рјешење АСК из 2019.

- принтскрин АСК

Јочић тада није пријавила власништво над хартијама о вриједности, односно акције у Црногорском електропреносном систему ад Подгорица, Електропривреди ЦГ ад Никшић као ни акције у Напретку ад Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:15