Danilo Jokić / IVAN PETROVIĆ IPE
22/01/2024 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jokić: Ljutica sebi pripisao zasluge za odluku o plaćanju vikenda izabranim ljekarima

Dr Ljutica dobro zna, bez obzira što je "požurio" i to na kraju uspješno obavljenog posla, da sebi pripiše ovu inicijativu, znajući da je odluku o radnom vremenu, shodno Statutu, mogao i može donijeti isključivo direktor ustanove

Direktor Domova zdravlja Podgorica Danilo Jokić reagovao je na tekst predsjednika Sindikata izabranih doktora (SIDCG) Igora Ljutice, objavljen u subotu, koji se javno pohvalio kazavši da je "model osmočasovnog radnog vremena koji je isključivo zastupao SIDCG, a koji je podržan od strane Reprezentativnog sindikata Doma zdravlja (RS DZ) Podgorica, usvojen nakon sastanka sa menadžmentom i uveliko je na snazi u najvećem domu zdravlja u Crnoj Gori", te da, "za razliku od ostalih nivoa u javnom zdravstvu, zaposleni u domovima zdravlja posljednjih 20 godina nisu bili plaćani za rad vikendom u dežurnim domovima zdravlja".

Jokić ističe da je dr Ljutica stvorio utisak da je ova inicijativa potekla i realizovana njegovim dodatnim naporom, odnosno njegovim "isključivim zalaganjem", što je daleko od istine.

- Dr Ljutica, pored toga što je predsjednik pomenutog sindikata, član je i Odbora direktora DZ Podgorica, pa tu inicijativu nikada nije pokrenuo na ovom nivou, a bilo bi prirodno jer se tiče svih zaposlenih - kaže Jokić.

Nakon 20 godina, izabrani doktori biće plaćeni za rad vikendom

Ističe da je kao direktor DZ dužan, zbog javnosti, da saopšti pravu istinu o ovim promjenama koje su urađene, prije svega zbog korisnika usluga, odnosno, zbog pacijenata, a potom i na dobro ljekara i svih zaposlenih u DZ.

- Dugo vremena smo tražili najbolje rješenje u kojem građani neće negativno osjetiti promjenu odluke o radnom vremenu i koja neće dodatno opteretiti budžet, a ispravili smo nepravdu, ne samo prema kolegama ljekarima koji su i članovi Sindikata izabranih doktora, nego i prema dvije trećine zaposlenih koje čine: srednji i visoki medicinski kadar ali i druge profilacije.

I iz ovoga podatka je jasno da je nama, i to na moju inicijativu, bio dragocjen stav i dr Ljutice, ali da je na novoj odluci o radnom vremenu radio menadzment naše Ustanove i to nekoliko mjeseci - kazao je Jokić.

Ističe da je tako moralo biti i to dr Ljutica dobro zna, bez obzira što je "požurio" i to na kraju uspješno obavljenog posla, da sebi pripiše ovu inicijativu, znajući da je odluku o radnom vremenu, shodno Statutu, mogao i može donijeti isključivo direktor ustanove (Dz Podgorica).

- Stručnoj javnosti i zaposlenima ove stvari ne moramo objašnjavati, ali šira javnost, pa i korisnici naših usluga, moraju znati da je "skromno" pomenuti menadžment DZ, od strane dr Igora Ljutice, uradio ovaj posao ne samo zbog ljekara, nego zbog svih zaposlenih i najprije zbog građana Podgorice.

Održao sam mnogo sastanaka na ovu temu, počevši od prethodnog kabineta ministarstva, ali i sa direktorom Fonda zdravstva, zatim sa reprezentativnim sindikatom (RSDM), a iz postovanja prema kolegama pozvao sam i sindikat na čijem je čelu dr Ljutica (SIDCG) - kaže Jokić.

Na tim sastancima čuli smo mnogo oprečnih mišljenja ali i korisnih savjeta. Na kraju cijelog procesa, imajući u vidu sve zrele predloge i razmišljanja donio sam odluku koja je prihvaćena na opšte zadovoljstvo svih zaposlenih, a ne samo ljekara.

Jokić vjeruje, međutim, da će od ove odluke najviše koristi imati građani.

- Dr Ljutica se svojim tekstom od subote odnio nekorektno prema poslu koji nije završen njegovim naporom nego isključivo zalaganjem i korektnom procedurom menadžmenta naše ustanove.

Ipak, u tom tekstu postoji i jedna jasna i korektna konstatacija koja kaže: "Imajući u vidu da svaka ustanova za sebe donosi odluku o radnom vremenu, osmočasovno radno vrijeme nije započeto u svim domovima zdravlja Crne Gore, ali nakon odrađenih smjernica i analiza očekuje se da će zaživjeti od 1. februara 2024. godine".

Upravo ova rečenica govori sve; naš Dom zdravlja je prvi, a to mu pripada i zbog profesionalnih kapaciteta, nakon dvije decenije vratio osmočasovno radno vrijeme za sve zaposlene što je bila i ostala naša zakonska obaveza.

Dopustiću sebi na kraju ovog reagovanja da, kao kolega sa značajnim životnim i profesionalnim iskustvom, podsjetim kolegu Ljuticu kako nije posebno orginalno pripisivati sebi zaslugu za tuđ posao, hvaliti se svojim inicijativama kojih nikada nije bilo i zloupotrebljavati medijski nastup u ličnu promociju, istovremeno, omalovažavajući rad cijelog jednog tima.

Uostalom, Dom zdravlja Podgorica nikada nije dobio nijedan dopis od strane bilo kojeg sindikata koji se ticao izmjene radnog vremena. I pored toga uradili smo dobar posao, a odluka je na snazi već duže od mjesec dana.

Da nije bilo ovog medijskog samohvalisanja dr Ljutice i, potom, naše obaveze da uputimo precizno na raniji slijed koraka, mi bismo i ovu odluku o radnom vremenu smatrali svojom obavezom, bez potrebe da promovišemo sebe i ono što radimo u okviru svojih zakonskih nadležnosti - istakao je Jokić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:59