operacija kccg / - FOTO: KCCG
21/02/2023 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Još jedna nova metoda u KCCG: Ultrazvučnim talasima ljekari razbijaju kalcifikovane plakove u koronarnim arterijama

​U pitanju je nova metoda u liječenju kardioloških, veoma kompleksnih pacijenata, sa kalcifikovanim krvnim sudovima koji se ni na jedan drugi način ne mogu riješiti, koja se u Evropskoj uniji primjenjuje od 2019. dok je za rutinsku upotrebu u SAD-u uvedena 2021. godine.

Stručni tim Kliničkog centra Crne Gore, na čelu sa interventnim kardiologom dr Sinišom Dragnićem uz podršku prof. dr Vladana Vukčevića iz Kliničkog centra Srbije, uspješno je izveo prvi put intravaskularnu litrotripisju (ILV) kod dva pacijenta.

U pitanju je nova metoda u liječenju kardioloških, veoma kompleksnih pacijenata, sa kalcifikovanim krvnim sudovima koji se ni na jedan drugi način ne mogu riješiti, koja se u Evropskoj uniji primjenjuje od 2019. dok je za rutinsku upotrebu u SAD-u uvedena 2021. godine.

-Metoda introvaskularne litotripsije je metoda kojom se omogućava adekvatno stavljanje stenta u koronarne (srčane) arterije i širenja suženja u koronarnim arterijama koje u svom zidu imaju kalcifikate, praktično okamenjene plakove- kazao je prof. dr Vukčević.

Kalcifikacije predstavljaju veliki problem kod izvođenja interventnih procedura jer onemogućavaju prolaz žice i balona, kao i plasiranje stenta, pa su inžinjeri tragali za što adekvatnijim metodama uklanjanja tih kalcifikovanih plakova (naslaga) u krvnom sudu.

-Metoda je jako slična metodi razbijanja kamena u bubregu. Zahvaljujući tehnološkom napretku inžinjeri su uspjeli da te emitere ultrazvučnih talasa, koji emituju udare ultrazvučnog talasa koji praktično lome kamenac u zidu krvnog suda, smjeste u taj mali balon koji mi plasiramo u lumen krvnog suda i na taj način se razbijanjem okamenjenog segmenta krvnog suda omogućava adekvatna ekspanzija, odnosno adekvatno širenje stenta i dobijanje dobrog lumena. Na taj način se sprječavaju komplikacije tokom procedura ugradnje stenta u koronarne arterije- pojasnio  je prof. dr Vukčević i posebno istakao činjenicu da se metoda, iako relativno nova, već primjenjuje u našoj ustanovi.

U Kliničkom centru prvi put ugrađen pejsmejker "Micre"

-Metoda je relativno nova. Odobrena je za upotrebu u EU 2019. godine, FDA dozvolu američkog zakona da bude u rutinskoj upotrebi je dobila 2021. godine, a sada u februaru 2023. godine su počele da rade i kolege iz KCCG- naglasio je prof. dr Vukčević.

 -U cilju liječenja pacijenata sa kompleksnom anatomijom, prije svega kalcifikovanim krvnim sudovima, koji se ni na jedan drugi način ne mogu riješiti, danas smo, po prvi put u Crnoj Gori, uz podršku prof. dr Vladana Vukčevića iz Kliničkog centra Srbije, uspješno kod dva pacijenta uradili litotripsiju- kazao je dr Dragnić.

-Za veliki broj pacijenata, obzirom na starosnu dob, stariji pacijenti sa koronarnom bolešću te sa velikim brojem komorbiditeta koji zahtijevaju neke dodatne metode liječenja, osobito kada imamo tako kalcifikovane krvne sudove, do sad smo koristili rotoablatore, a danas smo, kao još jednu dodatnu metodu, upravo kod jednog pacijenta primijenili obje metode da bi mogli na adekvatan način da postavimo i implantiramo stent- rekao je dr Dragnić i istakao da je ovo još jedan koraka u unaprjeđenju rada interventne kardiologije u Crnoj Gori.

-Ovo je još jedan u nizu koraka u unaprjeđenju rada interventne kardiologije u Crnoj Gori i iskreno se radujem budućim susretima i saradnjom sa prof. Vladanom Vukčevićem- zaključio je dr Dragnić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:34