/ Извјештај о квалитету морске воде, Морско добро
02/06/2021 u 13:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЈПМД: Морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета и безбjедна за купање и рекреациjу

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локациjа, коjу jе Институт за биологиjу мора спровео у периоду од 25. до 29. маjа ове године, показали су да jе на 90 одсто локациjа морска вода била одличног квалитета, на 5,5 одсто локациjа доброг, док jе на 4,5 одсто локациjа вода била задовољаваjућег квалитета

Програм праћења санитарног квалитета морске воде за купање на Црногорском приморjу у сезони 2021. године, коjи реализуjе Jавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе, у потпуности jе усклађен са Правилником о начину и роковима за спровођење мjера обезбjеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне Горе”, бр. 028/19), као и са одредбама ЕУ Директиве о квалитету воде за купање.

- За реализациjу овогодишњег програма, путем jавног тендера, изабран jе Институт за биологиjу мора из Котора, чиjа лабораториjа посjедуjе акредитациjу за методологиjу анализе обавезних микробиолошких параметара по ИСО стандардима коjи су прописани и националним прописима и Директивом ЕУ - наводе из ЈПМД.

Предвиђен мониторинг на 110 локација

Програмом за 2021. годину предвиђен jе мониторинг квалитета морске воде на укупно 110 локациjа дуж Црногорског приморjа, и то 18 у општини Улцињ, 15 у општини Бар, 32 у Будви, 9 у Тивту, 15 у Котору и 21 на териториjи општине Херцег Нови. Предвиђено jе да се током сезоне одради укупно 10 анализа, сваких 15 дана у периоду од маjа до октобра мjесеца.

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локациjа, коjу jе Институт за биологиjу мора спровео у периоду од 25. до 29. маjа ове године, показали су да jе на 90 одсто локациjа морска вода била одличног квалитета, на 5,5 одсто локациjа доброг, док jе на 4,5 одсто локациjа вода била задовољаваjућег квалитета. Ови резултати потврђуjу да jе морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тj. да jе санитарно исправна, те безбjедна за купање и рекреациjу.

- У општини Улцињ, на свих 18 локациjа на коjима се реализуjе Програм праћења санитарног квалитета морске воде, вода jе била одличног квалитета. Од укупно 15 локациjа у општини Бар, на њих 14 вода jе била одличног квалитета, док jе на једној локациjи она била доброг квалитета. Када jе у питању општина Будва, програм се реализуjе на 32 локациjе, и на свим локациjама вода jе била одличног квалитета. У Бококоторском заливу, у општини Тиват, од укупно девет локациjа, на њих седам морска вода jе била одличног квалитета, док jе на двије локациjе била доброг квалитета. Анализе су показале да jе у Котру на 12 локациjа вода била одличног, а на три доброг кавлитета. У Херцег Новом узоркована jе вода на укупно 21 локациjи, од чега jе на њих 16 она била одличног, на три доброг, а на двије задовољаваjућег квалитета - наводи се у извјештају о квалитету воде.

Ажурне информације

О резултатима анализа, Jавно предузеће редовно обавjештава надлежне општинске комуналне и републичку водопривредну инспекциjу, као и надлежне институциjе и jавност. Уколико резултат узорка прелази дозвољене границе (лоше воде за купање), врши се поновно узорковање ради утврђивања да ли се ради о пролазноj промjени или загађењу.

Ажурне информациjе о квалитету морске воде на црногорским плажама су доступне заинтересованоj jавности, посебно туристичким организациjама, хотелима, туристичким агенциjама, и свим љубитељима рекреациjе у мору.

У складу са црногорским прописима, као и Директивом ЕУ о квалитету вода за купање, Програмом jе обухваћено праћење два обавезна микробиолошка параметара (бактериjе ешерихија коли и интестиналне ентерококе). Сходно члану 8 Правилника воде за купање се класификуjу као: "одличне", "добре", "задовољаваjуће" и "лоше".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:20