Kupanje na crnogorskim plažama sigurno, morska voda čista / foto Dan
08/08/2022 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

JPMD: U Crnoj Gori morska voda kvalitetna i čista

Rezultati su pokazali da je na 87,3 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 4,5 odsto lokacija dobrog, dok je na 8,2 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta

Morska voda na crnogorskim kupalištima je dobrog kvaliteta, sanitarno ispravna te bezbjedna za kupanje i rekreaciju, pokazali su rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 2.do 6. avgusta ove godine.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom objavilo je da je na 87,3 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 4,5 odsto lokacija dobrog, dok je na 8,2 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Navedeno je da se "program praćenja sanitarnog kvaliteta u opštini Ulcinj realizuje na 18 lokacija i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta."

"Analize su pokazale da je u Baru od ukupno 15 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na njih 14, dok je na 1 lokaciji bila dobrog kvaliteta. U Budvi od ukupno 32 lokacije, voda je bila odlična na njih 31, a na 1 lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na 8 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na 1 lokaciji voda bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru od ukupno 15 lokacija, voda bila odličnog kvaliteta na njih 12, dok je na 3 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta", stoji u saopštenju.

U Herceg Novom je uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 14 ona bila odličnog, na 4 dobrog kvaliteta i na 3 zadovoljavajućeg kvaliteta.

Zakonski okvir propisuje da je potrebno raditi analize morske vode minimum 1 mjesečno, no upravo zbog povećanog broja turista na našoj obali tokom turističke sezone, Javno preduzeće je u okviru svog Programa predvidjelo češće analize, na svakih 15 dana, kako bi imali što bolju i kompletniju sliku kvaliteta vode, te pravovremeno uticali na zaštitu zdravlja kupača. ž

Rezultati analiza kvaliteta morske vode, kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me, saopštili su iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. septembar 2022 07:00