Здравко Кривокапић / - Влада Црне Горе
25/03/2022 u 15:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кабинет Кривокапића: Одговорности и рјешења за изазове у МУП-у налазе се у оквиру тог ресора, а не ван њега

У Кабинету напомињу да систем заштите и спашавања, нарочито у малом систему какав је Црна Гора, мора бити системски планиран и вођен начелима ефикасности и оптималности.

Одговорност и рјешења за све евентуалне новонастале ситуације и изазове у Министарству унутрашњих послова, налазе се искључиво у оквиру овог Министарства, а никако изван њега.  Влада Црне Горе је на сједници од 7. октобра 2021. године одгодила одлучивање о Информацији о потреби набавке средњег вишенамјенског хеликоптера као и Информацији о потреби унапређења стања у Авио-хеликоптерској јединици Министарства унутрашњих послова, ради неопходности испуњења формалних услова које исте треба да садрже, саопштено је из Кабинета премијера Здравка Кривокапића.

Наиме, како наводе, предметне информације нијесу садржале мишљење Министарства финансија и социјалног старања, а што је прописано Пословником о раду Владе, те је договорено да Министарство унутрашњих послова, у комуникацији и по стандардној процедури, упути Информације на мишљење Министарству финансија и социјалног старања, како би се испунили технички услови да исте буде разматране.

 - Такође, Влада је информисала представнике Министарства унутрашњих послова да, када се ради о тражењу недостајућих средстава од стране Министарства унутрашњих послова из државног буџета, које у том тренутку због лошег планирања МУП-а нису биле предвиђене за 2021. годину, треба упутити Захтјев Комисији за расподјелу дијела средства из буџетске резерве, опет, са мишљењем Министарства финансија и социјалног старања, како би потребна средства, по хитном поступку, била и одобрена. Министарство унутрашњих послова ову процедуру до краја није испоштовало - објашњавају они.

Такође, како додају, током одржавања сједнице Владе 7. октобра прошле године, скренута је пажња Министарству унутрашњих послова да проблем заштите и спашавања треба системски ријешити, а не парцијално, како је предложено; имајући у виду да Војска Црне Горе располаже хеликоптерима који такође имају техничке могућности, али и законску основу, да буду коришћени за цивилне потребе - заштите и спашавања.

- У том смислу, Министарству унутрашњих послова наложено је да направи анализу резултата пожарне сезоне и листу препорука за наредни период, како би се проблем системски ријешио. Министарство унутрашњих послова ни овај задатак није одрадило до краја- наводе из Кабинета премијера.

Како објашњавају, у даљем развоју ситуације, предсједник Координационог тима за заштиту и,  спашавање, проф. др Здравко Кривокапић, заказао је прву сједницу Координационог тима за заштиту и спашавање 9. марта 2022. године.

 - Министарство унутрашњих послова, на овој сједници је, на разматрања и усвајање доставило двије информације: Информацију о потреби унапређења стања Авио-хеликоптерској јединици Министарства унутрашњих послова и Информацију о потреби набавке средњег, вишенамјенског хеликоптера. Међутим, због застарјелости Информација и садржаја који датира из 2021. године, Координациони тим донио је закључак да МУП ажурира предметне информације са конкретним бројкама за 2022. и 2023. годину и да их, у најкраћем року, опет пошаље Координационом тиму на одлучивање - наводе они.

Такође, како додају, предметне информације нису садржале мишљења Министарства финансија и социјалног старања, а која је МУП било у обавези да добави.

 - Наредна сједница Координационог тима за заштиту и спашавање била је планирана за 22. март 2022. године. Међутим, иста је, на захтјев Министарства унутрашњих послова, отказана, због немогућности представника МУП-а да на истој учествују. Термин одржавања састанка Координационог тима помјерен је за понедељак 28. марта 2022. године и на истом ће бити разматране ажуриране информације о потреби унапређења стања Авио-хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова и Информација о потреби набавке средњег, вишенамјенског хеликоптера - тврде они.

У Кабинету напомињу да систем заштите и спашавања, нарочито у малом систему какав је Црна Гора, мора бити системски планиран и вођен начелима ефикасности и оптималности.

 - У овом смислу, Министарство унутрашњих послова, умјесто што покушава да одговорност за своје неправовремено реаговање и планирање пренесе на другога, у своју свакодневну праксу би требало да укључи основне принципе паметног планирања, како би што прије  обезбиједило да Авио-хеликоптерска јединица хитно изађе из незавидне ситуацију у којој се налази у овом тренутку. У сваком случају, питање Авио-хеликоптерске јединице Влада сматра приоритетним и у том смислу је Јединици, посредством Министарства капиталних инвестиција, обезбиједила подршку од 650.000 евра,  како би се проблеми, настали неажурношћу представника Министарства унутрашњих послова, санирали - истичу они

Подсјећања ради, сва министарства, сви министри и сви државни функционери, владини намјештеници и сви органи Владе, дужни су, како напомињу из Кабинета,  да воде рачуна да радна обавеза и професионална етика морају у потпуности бити испоштоване од почетка до краја мандата ове Владе, те да смо и у овим околностима сви обавезни и одговорни пред Уставом, законима и свим грађанима државе Црне Горе, те позвани да савјесно извршавамо све задатке који су пред нама и да све евентуалне проблеме рјешавамо у оквиру институција система и законом предвиђених процедура.

 - Дужни смо са јавношћу правовремено да  подијелимо информације од јавног интереса, али прије свега да у оквиру институција исцрпимо све правне могућности и обавезе, како би заштитили интересе, имовину и природно благо државе које припада свим грађанима Црне Горе. Ниједан интервју, нити лично представљање у било којем медијском формату, не може замијенити нити надомјестити наша конкретна постигнућа или евентуалне радне недостатке, које можемо и дужни смо да до краја надокнадимо додатном упорношћу и марљивошћу - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:28