Весна Братић / - Архива
21/07/2021 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кабинет министарке Братић: Одлазећи директори правду могу да потраже пред судом

Вољели би да, како су рекли у Министарству, "новонастала заглушујућа ларма на друштвеним мрежима и електронским медијима, уистину представља одраз народног мишљења"

Министарство просвјете, науке, културе и спорта саопштило је да је смјена директора просвјетних установа извршена као законска обавеза, истичући да су се поштовали једино меритократски принципи, а не припадност било којој политичкој партији. У ресору Весне Братић сматрају да је непоштено поступање јавности које наликује на, како су реклу, дискриминацију новоизабраних вршиоца дужности директора основних и средњих школа.

- Као одговорна институција, посвећено је, једино, спровођењу закона и поштовању Устава Црне Горе. Сходно томе, чврсто остајемо на цивилизацијским становиштима модерне парламентарне демократије, у којој се поштују закони и права, и баштине изворне европске вриједности - наведено је у саопштењу Министарства просвјете.

Кажу да су више пута недвосмислено истицали значај јавног мњења као корективног фактора чији глас су, како наводе, показали да разумију и поштују.

- Истовремено, стало нам је да учествујемо у изградњи бољег и праведнијег друштва у коме неће бити дискриминсаних и обесправљених. Нажалост, дани који су за нама, свједоче о ниском степену толеранције, разумијевања и стрпљења једног дијела јавности, али и о опасном, злонамјерном и прорачунатом дјеловању различитих политичких структура чији је, у демократском смислу, рушилачки утицај поново контаминирао јавни простор - наведено је у саопштењу.

Истичу да је спровођење Општег закона о образовању и васпитању, који је изгласан у Скупштини Црне Горе уредним изјашњавањем парламентарне већине, законска обавеза Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

- Вјерујемо да је непоштено поступање јавности које наликује на дискриминацију новоизабраних вршиоца дужности директора основних и средњих школа, који су, понављамо, бирани непартијски, и којима су се вредновали професионални ангажман, знање, комптенеције и стручност. Такође, сматрамо да се у зрелим и одговорним грађанским заједницама морају поштовати институције система, и у том смислу, позивамо све одлазеће директоре, који вјерују да су незаконито разријешени, да правду потраже пред државним институцијама и да тамо заштите своја права - наглашено је у саопштењу.

Вољели би да, како су рекли у Министарству, "новонастала заглушујућа ларма на друштвеним мрежима и електронским медијима, уистину представља одраз народног мишљења".

- То би био недвосмислен индикатор прогреса и буђења нашег друштва из вишедеценијског аутократског мрака. Међутим, читав случај доста често подсјећа на буку и бес остатака бившег система који, уплашени због губитка привилегија и надолазеће правде, посежу за подлостима различитих врста - закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:42