Милица Кадовић / - фото: ТВЦГ/Портал РТЦГ/ Принтскрин
23/08/2021 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кадовић: Школа почиње 1. септембра, час 30 минута

Наша интенциjе jе да школа почне 1. септембра без икаквих одлагања и да час траjе 45 минута. Међутим, како jе ИJЗ обjавио мjере коjе су на снази, дужину траjања часа ћемо вjероватно морати да коригуjемо

Тежња Министарства просвjете, науке, културе и спорта jе да школска година почне 1. септембра. Све jе спремно. Због нових мjера Института за jавно здравље (ИJЗЦГ) извjесно jе да ће часови траjати 30 минута, казала jе државна секретарка у Министарству просвjете, науке, културе и спорта Милица Кадовић.

Она jе гостуjући у Jутарњем програму Телевизиjе Црне Горе казала да jе министарство припремило два модела могућег функционисања школа, пише портал РТЦГ.

Jедан jе да дjеца иду у школу, други jе онлаjн модел. Промjена у односу на прошлу школску годину jе, како jе казала, да неће бити комбиноованог модела jер jе он, како jе додала, био оптерећуjући и за наставнике и за дjецу.

– Наша интенциjе jе да школа почне 1. септембра без икаквих одлагања и да час траjе 45 минута. Међутим, како jе ИJЗ обjавио мjере коjе су на снази, дужину траjања часа ћемо вjероватно морати да коригуjемо и то ће траjати све док ИJЗ не донесе нове мjере односно не донесе одлуку да ли ће бити 30 или 45 минута. Сада jе извjесно а ће часови траjати 30 минута до новог оглашавања ИJЗ-а – казала jе Кадовић.

Што се тиче ношења маски у школама, Кадовић jе казала, да ће то бити препоручено а родитељи ће одлучити да ли ће дjеца носити маску или не.

– Ми дjетету коjе дође да се школуjе не можемо, зато што нема маску, забранити да му се обазбиjеди право на основно образовање– казала jе Кадовић.

Из тог владиног ресора су, према риjечима Кадовић пратили и оболиjевање дjеце у претходноj школскоj години.

– Ти подаци ниjесу 100% тачни jер су они добиjени од родитеља и дешавало се да дjеца немаjу симптоме или друго али по грубим подацима око 95.000 ђака jе око 4400 обољеле дjеце што jе jако мало. Сигуно их jе било и више али то jе показатељ да школе ниjесу баш тако опасно меjсто за боравак – казала jе Кадовић и додала да jе томе наjвише доприниjела едукациjа.

Онлаjн настава jе, каже, спремна.

– Спремни су сви часови за читаву школску годину. Договорено jе да она буде емитована на РТЦГ jер jе она Jавни сервис тако да смо спремни за таj сценариjо али и да у било ком тренутку пређемо на онлаjн наставу – казала jе Кадовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:36