/ Фото: Лазар Ружић
07/12/2021 u 18:36 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кафићи пуни, а потврде нико не контролише

На стотине младих окупља се у угоститељским објектима и ноћним клубовима уз очигледно непридржавање епидемиолошких мјера, тврде студентске организације

Студентске организације упутиле су писмо Министарству здравља и Институту за јавно здравље (ИЈЗ) у коме истичу да се на стотине младих окупља у угоститељским објектима и ноћним клубовима уз очигледно непридржавање епидемиолошких мјера, док број вакцинисаних међу том популацијом није на адекватном нивоу.

Из НВО "Студентски културни центар", "Студентски радио Крш", Студентски парламент УЦГ и "Омладински сервис" истичу да су одложили одржавaње концета поводом Дана студената, као израз одговорности за здравље, али да свjедоче броjним нелогичностима како у погледу мjера коjе су на снази, тако и њихове селективне или неадекватне примjене.

Могу да помогну да се повећа број вакцинисаних

 

Студенти наглашавају да вјерују да могу дати значаjан допринос да се повећа проценат младих коjи су се вакцинисали и то кроз адекватну кампању и коришћење броjних канала коjе користе они коjи су наша приоритетна група.

– То, нажалост, до сада ниjе био случаj, jер смо били искључени из наведеног процеса. Морамо истаћи да сте игнорисали нашу инициjативу за кампању вакцинисања студената, што потврђуjе допис послат 31.8.2021, коjи шаљемо као прилог. Мислимо да селективност, неприципиjелност, недоследност, доводе до несигурности и демотивисаности младих људи. Повод нашег обраћања jе, дакле, жеља да укажемо на чињеницу да jе тренутна ситуациjа неодржива, а исход борбе против корона вируса у наjмању руку неизвjестан уколико наставимо са досадашњом праксом. У наредном периоду планирамо организациjу догађаjа и активности, jер желимо да се живот врати у нормалу, истовремено указуjући на то да млади треба да буду свиjетли примjер како у погледу поштовања мjера, тако и одзива на вакцинациjу, као наjбољег начина за борбу против вируса – кажу у писму.

– У незахвалној смо позициjи да морамо обjашњавати због чега смо били приморани да одгодимо дуго наjављивани догађаj, док се сваког дана организуjу овакве и сличне манифестациjе широм Црне Горе, а несметано одвиjа и провод у угоститељским обjектима и ноћним клубовима. На стотине младих окупља се на тим мjестима, уз очигледно непридржавање важећим мjерама, пропусте у провjерама ковид потврда, у већини случаjева чак и непостоjању наведених контрола на улазима у обjекте у коjима се организуjу догађаjи. Такође, свjедоци смо неких политичких окупљања, као и вjерских обреда на коjима се не поштуjу прописане мjере и коjе засигурно утичу на сузбиjање пандемиjе. Узимаjући у обзир чињеницу да проценат вакцинисаних становника, нарочито младих, и даље ниjе на адекватном нивоу, сматрамо да jе тренутно стање неодрживо, односно да се на оваj начин дефинитивно не може превазићи пандемиjа, а живот вратити у нормалне токове – истичу из студентских организација.

Сматрају да организатори догађаjа увиjек доскоче мjерама коjе су донесене.

– Можда и наjвише испаштаjу они коjи желе да се придржаваjу мјера, коjи су вакцинисани или они коjи желе да организуjу догађаjе уз поштовање свих мjера и препорука надлежних здравствених институциjа, а коjи су доведени у незавидан положаj, што jе случаj са нашим организациjама. Сматрамо да jе велика грешка то што сте кроз кампању о вакцинациjи провлачили обећање да ће млади уколико се вакцинишу, имати прилику да посjећуjу концерте и сличне манифестациjе. Овим мjерама се погазило то обећање и питамо се како ће даља комуникациjа о вакцини гарантовати младим људима нормалан живот и право на културу и забаву, уколико се пало на jесењем испиту. Због претходно наведеног, сматрамо да jе потребна континуирана комуникациjа наших организациjа са институциjама коjе представљате, а коjе су кључне у здравственом систему наше државе. Како jе наша намjера да и у наредном периоду организуjемо догађаjе коjи ће окупити првенствено младе, а да уз то поштуjемо мjере коjе су на снази, обраћамо вам се са предлозима. Вjеруjемо да као организациjе коjе окупљаjу велики броj младих и имаjу завидно искуство у организациjи догађаjа, треба да будемо укључени у процесу доношења нових мjера и стратегиjа – кажу студенти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:25