Калезић   / Фото: Иван Петровић Ипе
26/12/2021 u 12:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калезић оптужује Вучуровића: Он је насилник према ЛГБТ особама

Лако је Вучуровићу да слободом назива своју хомофобију, кукавички се скривајући иза посланичког имунитета, тврди он

Предсједник Одбора за људска права и посланик ДФ-а Јован Вучуровић је насилник према ЛГБТ особама, тврди Данијел Kалезић из НВО Квир Монтенегро.

Како је казао, Вучуровић и њему слични за високе плате које примају и бенифиције које имају од свих грађана ове земље, се брутално се иживљавају над увелико тешким животима ЛГБТ особа.

Калезић је реаговао пошто је Вучуровић изрекао опречан став на недавно одржаној сједници Скупштине гдје се успротивио усвајању дјеце од стране истополних заједница.

Kалезић је такође поручио да је вријеме да их Скупштина Црне Горе "од њега и њему сличних заштити".

- Лако је Вучуровићу да слободом назива своју хомофобију и клерофашизам, кукавички се скривајући иза посланичког имунитета који му омогућава да дискриминише, распирује мржњу и шири нетрпељивост према ЛГБТИQ особама и избјегне законом прописане казне за то. Још му је лакше да позива да га смијене оне који су га поставили на чело скупштинског Одбора за људска права и слободе, а који не користе ни један од механизама које имају на располагању да га санкционишу - рекао је Kалезић.

Јасно је, каже он, да њихово ћутање долази из страха да могу изгубити своје удобне фотеље, високе функције и плате којих су се дограбили уз помоћ његових колега из ДФ-а, али и из разлога што дијеле његове ставове и идеологију, што њихово ћутање и нечињење недвосмислено потврђује.

- Након Вучуровићевих изјава, немогуће је негирати чињеницу да је започело отворено таргетирање активиста за људска права ЛГБТИQ особа, свих организација цивилног друштва оријентисаних ка савременим демократским и вриједностима људских права у Црној Гори, демонстрација силе високо позиционираних чланова Скупштине, те брутална злоупотреба позиција моћи од стране оних који треба да штите Уставом и законима загарантована права свих грађана. Захтијевамо од предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића да се коначно огласи и стане у заштиту ЛГБТ особа, али и од свих посланика и посланица да хитно покрену све процедуре за смјену Вучуровића са чела Одбора за људска права и слободе- закључио је Калезић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:13