Slađana Kaluđerović / - SNP
29/03/2024 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kaluđerović: Hitno uvesti "Amber Alert" sistem u Crnoj Gori

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović povala Vladu i MUP da bez odlaganja uvedu "Amber Alert" sistem, koji je ključan za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece.

Sistem "Amber Alert" već godinama uspješno funkcioniše u mnogim zemljama širom svijeta, omogućavajući hitnu reakciju i efikasno okupljanje resursa u cilju brze potrage i pronalaska nestale djece, navodi Kaluđerović. 

-Ovaj sistem je spasio živote mnogih mališana i kao takav predstavlja neizostavan dio savremenog pristupa zaštiti najmlađih. U državama u kojima se sprovodi pomenuti mehanizam, procenat uspješnosti pronalaska je čak 90 odsto - navela je ona.

Igor Jurić razgovarao sa Jokovićem o sistemu Amber alert

Poslanica Kaluđerović naglašava da je veliki svaki trenutak koji se izgubi kada nestane dijete, a izostanak ovog sistema predstavlja rizik koji ne smijemo dozvoliti.

(VIDEO) Ko je bila Amber po kojoj je nastao sistem Amber alert

U svijetlu nedavnih tragičnih slučajeva nestanka djece, jasno je da Crna Gora mora da slijedi primjer zemalja koje su pokazale visok stepen odgovornosti prema svojim najmlađim građanima, istakla je Kaluđerović.

- Uvođenje "Amber Alert" sistema je korak koji će pokazati posvećenost naše države zaštiti svojih najranjivijih članova i podići standard brige o djeci na viši nivo - zaključila je Kaluđerović. 

Poslanica Kaluđerović je pozvala sve nadležne organe da postupe hitno i u najboljem interesu djece i porodica Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:14