/ -Радоjе Караџић
05/08/2022 u 20:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Karadžić "za Dan": Crna Gora mora kupiti dva kanadera i helikopter

Za Crnu Goru, avioni tipa "kanader" nemaju alternativu. Sve drugo su jeftine medijske priče. Kanaderi su bez pretjerivanja najbolji, najefikasniji i vrlo brzo rješavaju sve požare – ističe Karadžić

Stručnjak iz oblasti vazduhoplovstva, prof. dr Radoje Karadžić s Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu, ocijenio je za "Dan" da Crna Gora nema adekvatan sistem odbrane od požara, koji podrazumijeva sopstvene protivpožarne helikoptere i avione. Sadašnja avijacija za gašenje požara je, kako ističe, nedovoljna i ne može odgovoriti izazovima. Ističe da Crnoј Gori trebaјu po dva kanadera i helikoptera koјi se mogu kupiti fazno.

– Bell 412EPI Vojske Crne Gore nosi 1,5 tonu vode, a dnevno može baciti 50-tak vodenih bombi. Protivpožarni avion Air Tractor AT-802 nosi 1.500-3.000 litara vode i poslije svakog naleta mora sletjeti na aerodrom, i može baciti do 20 puta vodu. Ljudska eskadrila požrtvovano učestvuje u gašenju požara, ali njihovi kapaciteti su nedovoljni, posebno za nepristupačna područja. Šta nam onda treba. Treba nam kanader, na primjer, CL-415, koјi zahvata 6.300 litara vode i 400 litara pjenila ili CL-515, koji zahvata preko sedam tona vode i to tako da za 12 sekundi, dok glisira po vodenoj površini, zahvati vodu i ide na novi nalet bacanja vode. Dakle, razlika u brzini, efikasnosti, efektivnosti je neuporediva. Kanader jednim naletom pokrije površinu od 12.000 kvadratnih metara – navodi Karadžić.

On ističe da kanader CL-415 košta oko 25 miliona, "ali ne moramo ih kupiti nove, pa će cijena biti daleko niža".

– Za Crnu Goru, avioni tipa "kanader" nemaju alternativu. Sve drugo su jeftine medijske priče. Kanaderi su bez pretjerivanja najbolji, najefikasniji i vrlo brzo rješavaju sve požare. Svakako, javlja se sledeće pitanje koliko je, u trenutku kada se o ekonomskoj krizi priča svakog dana, opravdano kupovati protivpožarne vazduhoplove, pogotovo ako se zna da njihova cijena nije mala. Kupovina vazduhoplova јe visokog prioriteta. Sigurno je, da nikada nije pravi trenutak da se daju velika finansijska sredstva, ali očiglednost situacije s vanrednim prilikama i zimi i ljeti, nameće razloge za faznu nabavku protivpožarnih vazduhoplova. Višenamjenski helikopteri, koji mogu da se koristi i za gašenje požara i kao transportni helikopteri, tipa KA-32 su takođe neophodnost – ističe Karadžić.

Pista na Žabljaku bi bila garant sigurnosti sјevera

Karadžić kaže da pored domaće koristi od kupovine kanadera i helikoptera, za saniranje požara, više ćemo postići ako pošaljemo u susjedne zemlje regiona pomoć.

– Takva pomoć se pamti, to bi maloj našoj državi bio jako važan adut u međususjedskim odnosima, to bi se isplatilo i te kako. Crna Gora mora konačno sistemski i trajno da riješi svoju protivpožarnu odbranu. Potreba za unapređenjem ovog segmenta je takođe i priča o osmišljenom razvoju mreže vazdušnih luka u Crnoj Gori. Da imamo pistu u Žabljaku, avioni za gašenje požara imali bi višestruko bolji učinak, u reјonu sjevera Crne Gore – navodi on

Helikopter KA-32 ima kapacitet od 5.000 litara vode ili pjene za gašenje požara. On je, kako kaže Karadžić, neprevaziđen u protivpožarnoj ulozi, naročito na planinskom terenu kao i u gašenju požara na vrhovima visokih zgrada. Koaksijalni rotori kojima raspolaže ovaj helikopter, posebno su korisni u protivpožarnoj borbi jer u vrlo turbulentnom okruženju obezbјeđuju veću kontrolu i upravljivost letјelice što omogućava veoma tačno izbacivanje vode s manjih visina. Osim toga, velika brzina penjanja omogućava ovom helikopteru da brzo napusti "opasnu zonu".

Ističe da helikopteri imaju brojne komparativne prednosti za planinski, ispresijecani i teško prohodni teren Crne Gore. U ekstremnim situacijama neophodna je transportna vazduhoplovna komponenta, te u tom smislu Crna Gora treba pristupiti nabavci transportnih helikoptera.

– Način nabavke novih helikoptera može da se obavi "vanbudžetskim sredstvima", odnosno posebnim državnim aranžmanima, ili zakonom posebno predviđenim sredstvima. Vazduhoplovi se ne kupuju gotovinom, već se u visokom procentu, čak od 60 odsto, plaća robnom razmjenom. Uvijek se naprave aranžmani da se plaća onim proizvodima koje proizvodi zemlja koja kupuje. Takođe, to su uvijek dugotrajni aranžmani, na period od 10 do 15 godina. Jedan dobar višenamjenski helikopter, koji može da se koristi i za gašenje požara i kao transportni helikopter, borbeni, tipa KA-32, košta oko osam do 10 miliona – zaključio je Karadžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 09:39