Горњи Загарач / -Дан
12/01/2022 u 08:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катунска нахија и у 21. вијеку жељна воде

У допису које потписује Удружење "Катунска нахиjа" објашњава се да су основани и да дјелују са циљем унапређења руралног и инфраструктурног развоjа овог краjа, очувања културне баштине и заштите животне средине

Група од преко 1.000 мјештана Катунске нахије обратила се министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Александру Стијовићу, од којег су затражили да утиче на Министарство капиталних инвестициjа да коначно започне са реализациjом проjекта реконструкциjе регионалног пута Р-23 (Р-14) Даниловград–Чево, као и да се таj проjекат искористи да се истовремено постави водоводна инфраструктура трасом предметног пута и тиме створе услови да дођемо на корак од вjековног сна мjештана Катунске нахиjе. У допису које потписује Удружење "Катунска нахиjа" објашњава се да су основани и да дјелују са циљем унапређења руралног и инфраструктурног развоjа овог краjа, очувања културне баштине и заштите животне средине. Истичу да су спремни и да учествују и да допринесу свакоj акциjи коjа доноси бољитак овом нашем краjу.

”Преко 1.000 мјештана писало министру пољопривреде од којег траже да ријеши вјековни проблем

– Не желећи да излазите из оквира ваше надлежности, молимо вас да због наjнужниjих наших животних потреба искористите своj утицаj и актуелизуjете и убрзате рjешавање акутног проблема мjештана Катунске нахиjе. Ту приjе свега мислимо да Влада Црне Горе и ресорно Министарство капиталних инвестициjа коначно започну са реализациjом проjекта реконструкциjе регионалног пута Р-23 (Р-14) Даниловград–Чево, као и да се таj проjекат искористи да се истовремено постави водоводна инфраструктура трасом предметног пута и тиме створе услови да дођемо на корак од вjековног сна мjештана Катунске нахиjе. Подсjећамо да се у конкретном случаjу ради о проблему мjештана о обухвату двиjе општине Цетиње и Даниловград, па тиме сматрамо више него оправданим наше инсистирање да се и овим краjевима Старе Црне Горе коначно посвети пуна пажња реализациjом проjеката изградње пута и водоснабдиjевања – наводи се у допису које је Удружење упутило министру Стијовићу.

image

Дио списка мјештана који су упутили иницијативу Стијовићу

-Дан

Истичу да не желе да користе политичке и партиjске интересе да дођу до логичног и приjеко потребног рjешења ове ситуациjе.

– Али jош мање желимо да останемо у средњем виjеку и да по препоруци предсjеднице Општине Даниловград Зорице Ковачевић у 21. виjеку копамо бистиjерне на своjим имањима да бисмо имали воде. Ту теориjу као логичну не можемо да прихватимо. То jе наjбоље обjашњено у прилогу коjи jе обjављен на Телевизији Виjести у емисиjи "Без граница", 18.10.2021. године, у коjем jе демонстрирано шта све мjештани раде у ишчекивању помоћи надлежних министарстава како би се недостатак пута и водоснабдиjевања коначно риjешио – кажу у Удружењу.

Спремни да учествују

У Удружењу наглашавају да су мjештани и привредници из Катунске нахије спремни и да прикупљањем донациjа помогну реализациjу проjекта водовода, како у диjелу израде потребне техничке документациjе, тако и у диjелу његове будуће изградње.

– Била би нам изузетна част да будете наш гост и да обиђемо одређени броj домаћинстава у Катунскоj нахиjи и да се непосредно увjерите како jе насушно потребно изаћи у сусрет овоj нашоj инициjативи. Вjеруjемо да код Вас постоjи пуно разумиjевање за наше инициjативе и да у Вама имамо искреног савезника за њихову реализациjу – вјерују у Удружењу.

Удружење је у прилогу доставило и подршку Инциjативи за реконструкциjу регионалног пута и изградњи водовода Даниловград–Чево у виду потписа преко 1.000 мjештана Загреде, Загарача, Марковине, Ластве, Велестова, Барjамовице, Чева, Бjелица и Цуца као и грађана пориjеклом из ових краjева настањених на Цетињу, у Даниловграду, Подгорици, Никшићу и Бару.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:48