Каварић / Фото: Архива, Дан
28/03/2022 u 19:29 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Каварић: Могући нови сојеви, али и гашење пандемије

Не заборавимо да смо последње двиjе године имали током априла и маjа пад броjа инфицираних, а краjем jуна и почетком jула нови талас. Желим да вjеруjем да се то неће поновити, поручио је Каварић

Предсједник Комисије за очување и унапређење здравља грађана Главног града Небојша Каварић навео је у изјави за "Дан" да жели да вjеруjе да ће тренд у свиjету, а тиме последично и код нас, бити даљи пад броjа новоинфицираних вирусом корона са тенденциjом природног гашења пандемиjе, а тиме и епидемиjе у Црној Гори.

Међутим, како додаје, Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорава да су сви сценариjи, па и поjава нових сојева, створених мутациjама, могући.

– Из тог разлога потребно jе да све практичне навике и све знање о начинима и путевима преноса ковида, али и свих других заразних болести, примjењуjемо убудуће стално. Такође, све уочене отежаваjуће околности за поjаву компликациjа током ковид периода, као шту су стања и обољења коjа су последица хроничних незаразних болести (ХНБ) су нам "отвориле очи" колико jе значаjно примjењивати и придржавати се здравих стилова живота, а самим тим много спремниjе дочекати неку будућу опасност или пошаст сличну ковид пандемиjи. Апострофирам неправилну исхрану, дувански дим, алкохол, неконтролисани токсични стрес, одсуство свакодневне физичке активности, недовољно сна. Jедина корист од ковида jе што смо уживо пратили и нажалост доживjели све последице, што индивидуалне, што колективне неорганизованости, немара или лоших животних навика упарених са поjавом опасног заразног агенса, изјавио је Каварић.

Према његовим ријечима, однос према вакцинациjи, односно имунизациjи током ковида до краjа је оголио значаj друштвене и jавне подршке здравственим и медицинским службама и професионалцима.

– Позитивни а jош више негативни утицаj кад нема синергистичког дjеловања jавних и одговорних личности jе евидентан и веома карактеристичан за Црну Гору. Таj негативан однос смо жестоко платили. У животима наших грађана. И пациjената и професионалаца. Све то би требало да буде велики наук и опомена за све будуће jавно здравствене кампање и континуиране jавно здравствене промоциjе, како имунизациjе и вакцинациjе, тако и здравих стилова живота и свих превентивних активности на спречавању свих хроничних незаразних болести као водећег узрока смрти у свиjету, истиче Каварић.

Поручује да одговор мора увиjек бити заснован на науци и подржан од свих у друштву, системски.

– Пажљиво ћемо пратити кретање ковид пандемиjе у свиjету, као што jе случаj ових дана од Кине до неких европских земаља. Не заборавимо да смо последње двиjе године имали током априла и маjа пад броjа инфицираних, а краjем jуна и почетком jула нови талас. Желим да вjеруjем да се то неће поновити. Треба пажљиво убудуће градити мост повjерења према грађанима. Тада ће, као и у свим развиjеним земљама свиjета, превентива у медицини и укупном здравству бити на много бољем и задовољаваjућем нивоу. Тиме ће и jавно и здравље сваког грађанина бити унаприjеђено и сачувано. А то jе, ако нисмо заборавили, и циљ постоjања и здравственог система и државе- закључује доктор Каварић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:30