Dr Nebojša Kavarić / - Dan
02/02/2024 u 12:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kavarić o velikom kašlju: Podaci su zabrinjavajući, bebe najugroženije

Od početka novembra registrovano 452 slučaja obolijevanja građana, a najveći broj je uzrasta od 11 do 15 godina

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju doktor Nebojša Kavarić je rekao da zabrinjava rast oboljelih od velikog kašlja. On je apelovao na roditelje u Jutarnjem programu TV E da vakcinišu djecu jer je to jedini način da ih zaštite.

Podsjećamo u Crnoj Gori je od početka novembra registrovano 452 slučaja obolijevanja građana, a najveći broj je uzrasta od 11 do 15 godina.

- Sve brojke za oboljenja koja se inače nijesu pojavljivala i koja su se sporadično znala pojaviti u regionu i kod nas su značajne. Krajem novambra je bilo 60-ak inficiranih na nivou Cmre Gore. Brojka od 452 osobe je sada negdje malo i iznad toga - ističe Kavarić.

Od te brojke, kako kaže, polovina su djeca uzrasta od 11 do 15 godina.

- Druga grupa su osobe od 26 do nekog uzrasta. Ono sto nas najviše interesuje je to što je 50-ak je djece od godinu do pet. Takođe i novorođenčadi i o dojčadi, beba u uzrastu do godinu dana je 14. Niko od njih nije hospitalizovan. U prosjeku na svakih 100 hodpitalizovanih beba do godine dana imamo po jedan smrtni slučaj. Podaci su zabrinjavajući i trebaju da nas stimulišu da odvedemo dijete što prije na vakcinaciju, jer je efikasnost značajna i to je najbolji način za sprječavanje pojave pertusisa - kazao je Kavarić.

Majka, pojašnjava Kavarić, ne može zbog raznih imunoloških okolnosti prenijeti imunitet nasvoju bebu.

- Jedini način na koji bi ona mogla da prenese imunitet je vakcinacija majki, trudnica u zadnja tri mjeseca trudnoće. Ta vakcina će biti dostupna u Crnoj Gori po informacijama Instituta za javnozdravlje u toku ove godine - kaže Kavarić.

Bebe su, pojašnjava Kavarić, sada potpuno nezaštićene kada je pertusis u pitanju.

- Nakon pet godina od vakcinacije može ponovo doći do obolijevanja od pertusisa. Skoro 90% oboljelih u Crnoj Gori su ili nevakcinisani, ili je od zadnje vakcine prošlo više od pet godina. Fokus zdravstvene struke je ipak na bebama do godinu dana, jer su one najugroženije - kazao je Kavarić.

Doktor skreće posebnu pažnju roditeljima.

- Ako u porodici imamo bebu - ugrožena je ona, a ne oni koji imaju trenutno pertusis. Mogu da ga imaju, a da nisu svjesni ako se ne dijagnostifikuje. Ističem da ne treba čekati da vidimo šta će biti, kada je u pitanju pertusis - jer nije ništa dobro. Treba odmah otići kod svog pedijatra i čitati informacije na relevantnim sajtovima, prije svega je to sajt Instituta za javno zdravlje - poručuje Kavarić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 02:59