др Небојша Каварић / - аутор
27/07/2021 u 10:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Каварић: Опет би могли да имамо до 700 заражених дневно

- Оптимално је да се у овом тренутку вакцинише десет до 15 хиљада дневно, да бисмо стигли до 85 одсто имунизованог становништва - рекао је Каварић.

Пресједник Асоцијације за превентивну педијатрију и бивши директор Дома здравља Подгорица Небојша Каварић казао је би Црна Гора поново могла да се суочи са драматичним бројкама новоинфицираних корона вируса као 2020. године, те да имамо значајне индикаторе за повратак броја новоинфицираних вирусом корона.

Он је у Јутарњем програму ТВЦГ рекао да је свјесно саопштио да би био задовољан кад би вакцинација била обавезна у Црној Гори.

Каже да вакцине чекају на грађане, упркос константним апелима и позивима за вакцинацију.

"Кампања је добра она која даје резултате, која је успјела. Оптимално је да се у овом тренутку вакцинише десет до 15 хиљада дневно, да бисмо стигли до 85 одсто имунизованог становништва", рекао је Каварић.

Кампању не могу да промовишу само љекари и здравствено особље, већ да је потребно да се укључе сви.

На питање може ли нам се догодити сценарио из 2020. године, Каварић указује да раст постоји, те да је то за очекивати.

"Кад крену цифре садашњим трендом може се десити да средином или крајем августа имамо 600 до 700 инфицираних дневно, те да ћемо опет имати одређени проценат пацијената са тешком клиничком сликом на респиратору", казао је Каварић.

Он је казао да би требало увести вакцину изнад 12 година као у појединим земљама Европске уније (ЕУ).

"Сви би требало да имамо координисану кампању, разговор с грађанима, да се уплаше за себе, за дјецу, старије чланове, да ако се појави четврти талас, више стотина хиљада грађана Црне Горе је у ризику", истакао је Каварић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:32