/ -DR NEBOJSA KAVARIC
13/02/2022 u 07:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Каварић указао на ризике од слабе вакцинације ММР вакцином: Епидемија малих богиња убила би најмање 100 дјеце

Каварић подсјећа да је последња епидемија малих богиња била у Румунији гдје је на 1.000 заражене дјеце умирало шесторо, те је то јасна илустрација колика опасност пријети

У Црној Гори је обухват дјеце вакцинисане против малих богиња у великом паду, а од беба рођених у последње три године, ММР вакцину је примило мање од 30 одсто, рекао је за "Дан" предсједник Асоцијације за превентивну педијатрију и Комисије за заштиту и унапређење здравља Главног града Подгорица, доктор Небојша Каварић. Он истиче да је у ризику од малих богиња око 20.000 малишана, те да би у случају да се та болест прошири у нашој земљи преминуло око 100 малишана.

– Што се тиче обавезне вакцинације, сви су проценти реалативно задовољавајући осим за вакцинацију ММР, односно вакцина против заушака, рубеоле и морбила. Наиме, у овој вакцини се налази, за нас, најинтересантнија и најважнија компонента која се односи на морбиле или мале богиње. Ту је обухват имунизације испод 30 одсто, за годишта која су нама јако значајна јер су дјеца у том узрасту јако осјетљива на појаву малих богиња, а то је узраст након навршене једне године до треће, и за три годишта 2019, 2020. и 2021. обухват је изузетно мали и уколико се појави врло могућа епидемија морбила, односно ако и једно дијете дође из земље у којој имате морбиле и прошири мале богиње које су веома заразне, код нас би имали око 20.000 дјеце која би могла бити заражена. У питању је епидемија која се шири попут омикрон соја короне, с тим што су последице много озбиљније и више је смртних случајева – каже Каварић.

Он подсјећа да је последња епидемија малих богиња била у Румунији гдје је на 1.000 заражене дјеце умирало шесторо, те је то јасна илустрација колика опасност пријети. Каварић каже да свуда имамо пад вакцинације, али ни једна није карактеристична као што је у случају за ММР вакцине.

– Неопходно је кроз озбиљну кампању и едукацију, свих оних који чине јавно мњење, радити на подизању свијести како би поправили резултате. Од добре кампање зависи колико ће родитеља вакцинисати дјецу. Ми имамо свјеж примјер кампање за вакцинацију против вируса корона којом се никако не можемо похвалити – истиче Каварић.

Лаици подгријавају сумње

Каварић наводи да је увијек било проблема да се прихвате новине у здравству, али вакцинација није никаква новина.

– Медији могу много да помогну, кроз континуирано и тачно извјештавање. Лаици и лаички медији не треба да подгријавају сумње. Мрежа контаминираних информација сада постоји и пуно је појединаца који воле да су у центру пажње, а нису свјесни коју штету наносе на свим нивоима. Неутемељено у науци доприносе губитцима људских живота – упозорава Каварић.

Он истиче да је УНИЦЕФ незаобилазан у процесу промоције и очувања имунизације, те да њихове кампање представљају добар примјер рада.

Он наводи да грађани у једној земљи не могу бити криви што су или нису прихватили позив на имунизацију.

– Цијели 20 вијек је у знаку имунизације. Низ обољења је спријечен и потиснут вакцином. Грађанство широм свијета ће прихватити неку препоруку за здрави стил живота, вакцинацију, ако им се све чињенице представе добро,професионално и читљиво, значи, грађани морају да вас разумију. Грађани морају имати повјерење у вас, у систем. Грађани требају видјети да стојите иза својих ријечи, не можете грађанима препоручивати једно, а ви радити друго. Јавност прихвата кампању ако имате убједљиве доносиоце одлука, министра, премијера, јавне личности – каже Каварић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:01