dr Nebojsa Kavaric / -DR NEBOJSA KAVARIC
10/10/2022 u 06:23 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kavarić za "Dan": Ako ne bude novih soјeva, pandemiјa kovida se gasi

Sve informacije o korona virusu pažljivo se prate i nadam se da će 2023. biti prva godina bez ove opasnosti, kazao јe dr Kavarić

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Neboјša Kavarić kazao јe u izјavi za "Dan" da su uvjereni da je pandemija KOVID-a, ukoliko ne dođe do pojave novih sojeva, u fazi gašenja, što je saopštila i Svјetska zdravstvena organizaciјa (SZO).

– Sve informacije se pažljivo prate i nadam se da će 2023. biti prva godina bez ove opasnosti – izјavio јe dr Kavarić.

Komentarišući zdravstvenu politika kada je u pitanju najmlađa populacija, on ističe da se јačina i kompetentnost zdravstvenih sistema u principu procjenjuju na osnovu organizovanosti zaštite najmlađe i najstarije populacije u jednoj državi.

– Sistem pedijatrijske zdravstvene zaštite u Crnoj Gori baštini sjajno nasleđe iz ranijeg perioda, kad su svi indikatori zaštite zdravlja djece bilo na zavidnom nivou. Tada je i natalitet bio bolji i na višem nivou – istakao јe Kavarić.

On upozorava da јe obuhvat vakcinacijom djece u Crnoj Gori i regionu u drastičnom padu, posebno kad je u pitanju MMR vakcina.

– Mora se ozbiljno poraditi na revitalizaciji procesa imunizacije, posebno šo se prije dviјe nedјelje počelo i sa vakcinacijom protiv HPV virusa. Promocija imunizacije je složen, opštedruštveni proces, koji mora biti kontinuiran, efikasan i društveno i medijski veoma prisutan. Kampanjski, povremeni pristup nije dobar, jer ne mijenja način ponašanja i ne povećava stepen povjerenja građana i roditelja. Koliko građani vjeruju državi toliko vjeruju i njenom zdravstvenom sistemu– naglašava Kavarić.

Dјeca da stiču higiјenske navike

Doktor Kavarić kaže da u principu nema opasnosti od posledica žutice u pedijatrijskoj populaciji i da јe primjena higijenskih mjera pranje ruku i sprečavanje dodira usta rukama dovoljna da spriječi širenje infekcije.

– Zdravstveno prosvećivanje među djecom u smislu sticanja higijenskih navika pranja ruku i izbjegavanja kontakta sa već zaraženim dovoljne su mjere zaštite – rekao јe Kavarić.

Komentarišući pandemiјu žutice u diјelu primorskih opština, on јe kazao da se lokalne epidemije ovog tipa događaju i da su opisane u praksi.

– Hepatitis A je akutna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa A. Pripada grupi crijevnih zaraznih bolesti. Bolest je sa relativno blagom kliničkom slikom i po pravilu ne ostavlja posledice kao ni hronično nosilaštvo virusa – obјasnio јe Kavarić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:01