/ -Фото: КЦЦГ
23/02/2022 u 20:50 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КЦЦГ дискриминише раднике: Особље психијатрије оставили без стимуланса

Особљу није обрачуната стимулација од 15 одсто на зараду по основу отежаних услова рада

Заштитник људских права и слобода утврдио је поступајући по притужби запослених да је менаџмент Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) наставио да дискринише особље на Клиници за психијатрију јер им не обрачунава стимулацију од 15 одсто на зараду по основу отежаних услова рада, што је пракса у двије друге установе.

У мишљењу замјенице омбудсмана Нерме Добарџић пише да су запослени у притужби навели да се ради о продубљивању негативне дискриминациjе од стране менаџмента Клиничког центра и њиховог даљег самовољног и недопуштеног понашања према правима запослених на Клиници за психиjатриjу.

– Подсjећамо да jе Заштитник у Мишљењу броj 36/18 од 17. маjа 2018. године утврдио да jе према подносиоцима притужбе извршена дефакто дискриминациjа, односно исплаћен мањи износ зараде за рад исте/сличне вриjедности као и у осталим установама коjе су упоредници у овом предмету (Котор и Никшић). У том мишљењу Заштитник jе става да су запослени на Клиници за психиjатриjу неjеднако третирани по основу рада у тоj здравственоj установи и то приликом остваривања права на увећање зараде, а да учињена разлика у односу на запослене друге двиjе установе коjи су повољниjе третирани нема обjективног и разумног оправдања, због чега су упућене препоруке Фонду за здравствено осигурање и Министарству здравља и Клиничком центру и наведени органи били су дужни да, у року од 30 дана од дана приjема те препоруке, Заштитнику људских права и слобода Црне Горе доставе извjештаj о радњама и мjерама коjе су предузете ради њеног извршења – наводи се у мишљењу.

Запослени су истакли да постоjи фактичка негативна дискриминациjа запослених на Клиници за психиjатриjу од стране КЦЦГ у односу на запослене у Специjалној психиjатриjској болници Доброта и на Неуропсихиjатриjском одjељењу Опште болнице Никшић, на коjе се односи наведена инструкциjа.

– КЦЦГ запосленима на Клиници за психиjатриjу и даље не обрачунава и не плаћа стимулациjу од 15 одсто на зараду по основу отежаних услова рада признатих Инструкциjом за обрачун зарада и осталих личних примања запослених у здравственим установама броj 03-1063, од 21. марта 2012. године, дониjетом од стране Фонда за здравство и Министарства здравља – констатовано је у мишљењу.

Такође су упитали да ли jе Клинички центар Црне Горе поступио по препорукама датим у наведеном мишљењу и да ли jе сачинио извjештаj како jе то наложено.

У изјашњењу КЦЦГ наводи се да Инструкциjа за обрачун зарада и осталих личних примања запослених у здравственим установама бр. 03-1063 од 21. марта 2012. године ниjе принудни пропис, нити jе исплата стимулациjа у складу са истом обавезом, већ само могућност, и то у складу са чланом 15 општег колективног уговора.

– Општа болница у Никшићу – Клиника за психиjатриjу и Специjална болница за психиjатриjу Котор информисале су да се и даље запосленима исплаћуjе стимулациjа од 15 одсто на зараду по основу отежаних услова рада – наводи се у мишљењу.

Омбудсман препоручује КЦЦГ да приступи преговорима са запосленима на Клиници за психиjатриjу ради утврђивања критериjума и мjерила за увећање зараде сходно закону, општем и гранском колективном уговору и инструкциjи за обрачун зарада, без прављења разлике у односу на остале установе система коjа ниjе обjективно и разумно оправдана дефакто постигнутим резултатима рада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:56