KCCG / -FOTO: KCCG
26/10/2022 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KCCG dobio aparate dijagnostiku teških plućnih oboljenja

Aparat će koristiti i bolesnici koji se pripremaju za kardiohirurške kao i za operacije iz oblasti grudne hirurgije

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovodi bodipletizmografija i difuzija-funkcionalna dijagnostika plućnih oboljenja.

Zahvaljujući nabavci aparata bodipletizmografa KCCG je zaokružio savremenu dijagnostiku plućnih oboljenja, naročito hroničnih opstriktivnih plućnih bolesti.

Ukupna vrijednost aparata je blizu 55.000 eura od kojih je 50.000 eura obezbijeđeno zahvaljujući donaciji Ambasade Kine u Crnoj Gori. 

Načelnik Odjeljenja za pulmologiju Interne klinike KCCG Vladimir Jovanović kazao je da plućna oboljenja predstavljaju treću bolest po učestalosti na skali morbiditeta odmah iza kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

- Pustili smo u funkciju aparat za bodipletizmografiju i za difuziju gasova. Na taj način smo zaokružili uopšte naš kabinet za funkcionalnu dijagnostiku. Što se tiče aparata, imamo sve što nam je potrebno u dijagnostici jako teških plućnih oboljenja. Da pojasnim, imali smo tzv. „mali spirometar“, a sad je ovo „velika spirometrija“ i aparat za difuziju koji će koristiti bolesnici kovid i postkovid. Aparat će, takođe koristiti i bolesnici koji se pripremaju za kardiohirurške kao i za operacije iz oblasti grudne hirurgije radi preoperativne procjene pulmološkoh statusa ovih pacijenata za tako komplikovane operativne zahvate i dugotrajne anestezije. Svi ti pacijenti će se obrađivati u našem Centru za funkcionalnu dijagnostiku i u saradnji sa kardiohirurzima i  grudnim hirurzima donosićemo konačni sud o mogućnostima obavljanja teških hirurških zahvata. Važno je, takođe, naglasiti da je, zahvaljujući uvaženom kolegi Dobrivoju Novkoviću načelniku Centra za funkcionalnu dijagnostiku Klinike za plućne bolesti Vojnomedicinske akademije iz Beograda, odmah nakon instalacije u Pulmološkoj ambulanti, obavljena edukacija zaposlenih za rad sa ovim aparatom. Ovim činom su se stekli uslovi da aparat odmah stavimo u upotrebu na veliko zadovoljstvo zaposlenih i naših pacijenata- zaključio je Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 09:58