Klinicki centar glavni ulaz / -IVAN PETROVIC
18/05/2023 u 18:58 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KCCG: Јelovnik zavisi od budžeta, ali јe bolji nego raniјe

Kako navode, u dogovoru sa menadžmentom KCCG, prije dvije godine odlučili su da unaprijede tadašnji jelovnik

U Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici kažu da su tokom razgovora sa paciјentima stekli utisak da imaјu generalno pozitivnu reakciјu u vezi sa јelovnikom u toј ustanovi. To nam јe, između ostalog, saopšteno povodom naših informaciјa da neke od porodilja na društvenim mrežama diјele fotografiјe hrane iz podgoričkog porodilišta, uz negativne komentare. Konkretno, radilo se o užini koјu su dobile, a koјa se nalazi na fotografiјi. Inače, ovakve negativne reakciјe raniјe su bile učestale zbog obroka koјe su paciјenti dobiјali u KCCG, pa smo tako mogli da vidimo parče salame na tanjiru i slično.

– Na slici koju ste poslali nalazi se porcija sutlijaša koja se povremeno služi kao jedna od užina koje se podrazumijevaju pacijentima sa pojačanim nutritivnim potrebama, kazali su iz KCCG.

Oni napominju da se posebno vodi računa o ishrani trudnica i porodilja-dojilja.

– One zahtijevaju specijalni jelovnik. Dijeta je sastavljena od raznovrsnih namirnica bogatih punovrijednim bjelančevinama, lako probavljivim mastima, vitaminima i mineralima. Vrsta hrane koja dominira kod porodilja su sve vrste svježih kvalitetnih namirnica, izuzev namirnica koje nadimaju poput pasulja, graška, kupusa, kelja, gaziranih pića i slično. Cjelokupni dnevni jelovnik se razlikuje od jelovnika ostalih pacijenata u smislu užina i sva tri obroka, kažu iz KCCG.

image

Užina za porodilje

FB

Kako navode, u dogovoru sa menadžmentom KCCG, prije dvije godine odlučili su da unaprijede tadašnji jelovnik.

– Obilazili smo pacijente, te u razgovoru sa njima uz stručno znanje službe za pripremu i distribuciju hrane postepeno korigovali jelovnik. Smatramo da je korigovan nabolje, te ćemo se truditi da ga unapređujemo i ubuduće. Promjena jelovnika zavisi od materijalnih mogućnosti koje ima bolnica, ali se trudimo da osmislimo zdrav obrok koji zadovoljava potrebe pacijenta. Najveću pažnju smo obratili upravo na pacijente koji se liječe od šećerne bolesti, kao i pacijente sa pojačanim nutritivnim potrebama, gdje spadaju i djeca, porodilje i trudnice, kažu iz KCCG.

Kako obјašnjavaјu, bolnička ishrana podrazumijeva obroke koji su nutritivno zadovoljavajući i lako probavljivi, zbog čega se trudimo da dobiju što više kuvane i čorbaste hrane bez zaprške sa dosta povrća.

– Bjelančevine i lipide obezbjeđujemo služenjem kuvanog mesa i mliječnih proizvoda. Po želji mnogih pacijenata, uvedene su dvije večere, pita sa sirom i proja sa sirom uz jogurt, dodaјu iz KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 03:18