Пресађивање органа у КЦЦГ (архива) / Фото Дан
19/10/2021 u 16:12 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На трансплантацију органа чека осморо дјеце из Црне Горе

КЦЦГ упутио хрватском КБЦ "Ребро" предлог уговора за програм трансплантацијe. Предлаже се и могућност доласка тимова из КБЦ Загреб у Клинички центар ради извођења трансплантациjа органа и ради спровођења едукациjе кадра, саопштили су из Министарства здравља

Министарство здравља још није продужило уговор са Хрватском за наставак програма пресађивања органа у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) и Клиничко-болничком центру "Ребро" Загреб, док на трансплантацију органа чекају 44 особе. Према посљедњој објављеној листи чекања Министaрства здравља, на трансплантацију бубрега, јетре и срца чека 36 одраслих и осморо дјеце.

Уговор о сарадњи са Хрватском истекао је у децембру 2019. године, а посљедња трансплантација у Клиничком центру обављeнa је 7. децембра те године. Посљедица тог проблема је и то што грађани који су на дијализи немају могућност лијечења у Црној Гори и морају да траже новчану помоћ како би обавили трансплантацију у Турској или Бјелорусији.

Из Министарства здравља су јуче саопштили да је КЦЦГ упутио предлог уговора хрватској страни, како би њихови стручњаци помогли у започињању пресађивања органа у тој здравственој установи. Из министарства и КЦЦГ су у јуну саопштили да за неколико мјесеци очекују потписивање уговора са Министарством здравља Хрватске, али се то није десило ни након пет мјесеци.

– Након посjете делегациjе Министарства здравља Црне Горе и Клиничког центра Хрватскоj у циљу правног усклађивања и обнове сарадње, тамошњи министар здравља Вили Берош поздравио jе инициjативу и предложио да се актуелни меморандум о сарадњи два министарства, у сврху даљег развоjа донорског и трансплантационог програма, формализуjе потписивањем уговора о институционалноj и техничкоj сарадњи између Клиничко-болничног центра Загреб и КЦЦГ. У том циљу, директорица КЦЦГ др Љиљана Радуловић упутила jе предлог уговора хрватскоj страни, па се након одговора хрватских колега очекуjе и његово потписивање. Између осталог, предложена jе сарадња у области донирања и трансплантациjе органа; пренос знања и размjена искустава у подручjу здравства, с посебним нагласком на подручjе донирања и пресађивања органа, с циљем оспособљавања кадрова и увођења нових метода лиjечења у Црноj Гори. Предлаже се и могућност доласка тимова из Клиничко-болничког центра Загреб у Клинички центар Црне Горе ради извођења трансплантациjа органа и ради спровођења едукациjе кадра коjи ће радити на овом програму (програм живих сродних трансплантациjа, програм кадаверичне трансплантациjе, коjи би подразумиjевао долазак тимова при експлантациjи органа, као и трансплантациjама органа од кадаверичних донора коjе би се обављаље у Клиничком центру Црне Горе) – саопштили су из Министарства здравља.

Епидемија усложила проблем

Из КЦЦГ су подсјетилили да је програм трансплантациjе свих органа (живе сродне трансплантациjе бубрега), коjи jе jедини извођен у Црноj Гори, прекинут пандемиjом корона вируса

– Међутим, подсjећамо да jе оваj проблем стариjи. Уговор о еуротранспланту коjи jе Црна Гора 2017. године потписала са Хрватском истекао jе краjем 2019. године, приjе избиjања пандемиjе корона вируса. Подсjећамо да су министарка здравља Црне Горе Jелена Боровинић Боjовић и директорица КЦЦГ др Љиљана Радуловић са колегама недавно боравиле у званичноj посjети Хрватскоj, гдjе jе договорен наставак сарадње, између осталог, и у сфери трансплантационе медицине. Надамо се да правно усклађивање неће потраjати дуже
од неколико мjесеци – саопштили су из КЦЦГ.

Додали су да су то само неке од тема из области здравства за коjе jе црногорско министарство изузетно заинтересовано за унапређење сарадње са Хрватском, коjа jе у свиjету препозната као узор, између осталог, у трансплантационом програму.

– Министарство здравља Црне Горе jош jедном захваљуjе Министарству здравства Републике Хрватске и министру Вилиjу Берошу, као и свим колегама у КБЦ Загреб, на исказаноj вољи и спремности да унаприjеде свакодневицу грађана Црне Горе – истакли су из Министарства здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:01