/ фото архива Дан
16/11/2021 u 10:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кековић Синдикалној организацији Институт „Др Симо Милошевић“: Ваши апели су и наши апели

У вашим напорима за бољу будућност Института, вас и ваших породица и грађана Херцег Новог, у нама имате искреног саборца и подршку, навео је он

Унија слободних синдиката Црне Горе изразила је подршку Синдикалној организацији Институт „Др Симо Милошевић“ Игало.   Генерални секретар Уније Срђа Кековић навео је да поводом штрајка упозорења који организује Синдикална организација Институт „Др Симо Милошевић“ Игало, Унија  даје пуну подршку напорима да заштитите свој професионални интегритет,  радна и економско-социјална права.

- Посебно уважавамо чињеницу да је ваша искрена борба усмјерена на очување Института „Др Симо Милошевић“ АД Игало, као својеврсног и јединственог драгуља Црне Горе, који је због недомаћинског односа доведен до саме ивице пропасти.  Осим подршке вашим штрајкачким активностима, којима желите да скренете пажњу свим одговорним субјектима и доносиоцима одлука, Унија слободних синдиката Црне Горе овим, уједно, упућује апел Влади Црне Горе и реосорним министарствима да што хитније покрену све механизме и предузму конкретне кораке који ће осигурати будућност и одрживо пословање Института „Др Симо Милошевић“ Игало.  За преко 70 година постојања и пословања овог здравственог гиганта, Институт је доказао свој значај и дао пуни допринос пружању квалитетне здравствене зашите како грађанима/кама Црне Горе, тако и бројним иностраним пацијентима. Немјерљив је допринос који Институт даје у промоцији Црне Горе на иностраном тржишту, а однос запослених у Институту у пружању квалитетне здравствне бриге и заштите био је и остао посебан бренд који је осигуравао да се Институту, као препознатој и цијењеној дестинацији здравственог туризма, увијек изнова враћају како домаћи, тако и инострани посјетиоци. Институт је установа од посебног значаја и Влада Црне Горе је дужна да је заштити и очува, чувајући тако једну од највећих и најпознатијих установа за физикалну, рехабилитациону и превентивну медицину за дјецу и одрасле, те чувајући тако будућност свих запослених у Институту и њихових породица, али и будућност свих грађана Херцег Новог, цијеле приморске регије, те цијеле Црне Горе. Очувањем Института као центра здравственог туризма, очуваће се и јединствени Центар за научно-истраживачки рад орјентисан на фундаментална и клиничка истраживања из области превентивне медицине, балнеологије, физикалне медицине и рехабилитације. Пут Црне Горе ка чланству у Европској унији претпоставља посебна улагања у научно истраживачки рад и иновације. Урушавање Института, који као своју организациону јединицу има Центар за научноистраживачки рад, представљало би својеврстан корак уназад у процесу европских интеграција. Допуштање да радни статус преко 500 запослених Инситута буде доведен у питање представљало би корак од хиљаду миља унатраг у односу на европске интеграције- навео је он, поред осталог.

Досадашњи "неуспјешни покушаји приватизације Института и однос надлежних према њему, само су доводили до урушавања Института и покушаја обарања његове цијене, како би као такав био повољан „плијен“ за наводне „стратешке инвеститоре“.

- Таквој незаконитој, неморалној и нездравој пракси приватизационих поступака мора се статити на пут. Очекујемо да Влада Црне Горе покаже искрен и одговоран, домаћински однос према драгуљу црногорског здравственог и туристичког гиганта и омогући услове за његов несметан рад. Притом, Влада Црне Горе и сви други чиниоци у нашем друштву морају у првом реду мислити на запослене који су, и поред свих успона и падова који су обиљежили постојање Института, давали свој максимум у очувању нивоа, квалитета и унапређења услуга које Институт пружа. Уједно, позивамо Општину Херцег Нови да се снажније укључи у рјешавање горућих проблема у Институту, те помогне како запосленима, тако и менаџменту Института на начин да заједно са њима артикулише захтјеве према Влади Црне Горе и другим одговорним органима и институцијама- истакао је, поред осталог.

Унија слободних синдиката Црне Горе у претходном периоду дала је допринос борби да се Институт „Др Симо Милошевић“ заштити од штетних приватизационих покушаја и да већински пакет акција Института остане у власништву државе.

- Сада, кад су запослени Института „Др Симо Милошевић“ Игало постали дио наше синдикалне породице, наша настојања да заштитимо Институт и све запослене у њему додатно су оснажена. Ваша борба је и наша борба и у њој смо заједно. Ваши апели су и наши апели. Ваши ризици су и наши ризици. У вашим напорима за бољу будућност Института, вас и ваших породица и грађана Херцег Новог, у нама имате искреног саборца и подршку- нагласио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:16