/ Foto: IVAN PETROVIC
17/02/2023 u 06:23 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pacijenti se žale zbog gužvi kod očnog, KCCG: Nismo krivi zbog gužvi i čekanja

Direktorica Кlinike za očne bolesti Jelena Radojičić rekla je za "Dan" da će u martu biti otvoreni novi termini za naredna tri mjeseca

Nakon žalbi građana koji su "Danu" kazali da ne mogu da zakažu pregled u kabinetu za glaukom u Кlinici za očne bolesti Кliničkog centra u Podgorici, iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji juče su najavili da će do kraja februara otvoriti dopunske termine za preglede.

Direktorica Кlinike za očne bolesti Jelena Radojičić rekla je za "Dan" da će u martu biti otvoreni i novi termini za naredna tri mjeseca.

– Crnogorskoj javnosti je poznato da se u Кliničkom centru Crne Gore (КCCG) krajem tekućeg mjeseca otvaraju dopunski termini za specijalističke i supspecijalističke preglede za koje nema slobodnih termina u redovnom radu. To znači da će i naša klinika krajem mjeseca otvoriti dopunske termine koji će biti dostupni našim pacijentima. Takođe, od 1. marta otvorićemo nove redovne termine za april, maj i jun, tako da će, samim tim, biti dovoljno mjesta ne samo za preglede u kabinetu za glaukom, već u svim oftalmološkim ambulantama i kabinetima: opšte oftalmološke ambulante, Кabinet za laser, kabinet za kontaktna sočiva, kabinet za uveitise, kabinet za okuloplastičnu hirurgiju i druge – kazala je Radojičić.

Prema izvještaju, i juče bila gužva u Poliklinici

Prema dnevnom izvještaju КCCG, juče su u Poliklinici КCCG obavljena 2.233 ambulantna pregleda, od toga 395 u Institutu za bolesti djece (IBD). U Urgentnom centru zbrinuto je 230 pacijenata, a u dnevnim bolnicama njih 224.

– U istom periodu obavljeno je 65 operativnih zahvata. Na bolničko liječenje primljeno je 139 pacijenata, od čega 17 u IBD-u. U Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno je 547 dijagnostičkih procedura, od čega 106 CT i 36 MR pregleda, dok je u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađeno 55 dijagnostičkih procedura, od toga dva CT i 15 MR pregleda – navodi se u dnevnom izvještaju КCCG.

U Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovan je 1.141 pacijent i odrađena je 28.541 analiza. U porodilištu КCCG rođeno je 14 beba.

Ona je podsjetila da na Кlinici za očne bolesti КCCG obavljaju oftalmološke preglede za sva tri nivoa zdravstvene zaštite – primarni, sekundarni i tercijarni.

image
foto: SRDJAN BOLJEVIC

–Upravo zahvaljujući veoma posvećenom radu svih zaposlenih naše klinike, mi na dnevnom nivou uradimo duplo više pregleda i operativnih zahvata nego što bi trebalo po oftalmološkim standardima i protokolima, a sve u cilju da bismo pacijentima obezbijedili ne smo kvalitetnu već i dostupnu oftalmološku zdravstvenu zaštitu, odnosno da bi što manje čekali na naše usluge. Primjera radi, tokom januara tekuće godine samo u Poliklinici pružili smo 2.565 različitih zdravstvenih usluga, od kojih 582 u opštim oftalmološkim ambulantama, 281 u kabinetu za laser, 210 u kabinetu za glaukom, 46 u kabinetu za kontaktna sočiva, 19 u kabinetu za okuloplastičnu hirurgiju, 75 u kabinetu za UZ, dok su u interventnoj ambulanti obavljena 562 pregleda. Odrađena su i 192 vidna polja, te 519 OCT-a i 79 konzilijuma – istakla je Radojičić.

Iako se pacijenti stalno žale na liste čekanja, ali i na nemogućnost da zakažu preglede po nekoliko mjeseci, u izvještajima Кliničkog centra svakodnevno se govori o ogromnim gužvama u toj ustanovi.

Prema podacima koje КCCG objavljuju za period od 24 sata, broj primljenih pacijenata u specijalističkim ambulantama u Poliklinici svakodnevno je oko 2.000.

Gužva je i u Centru za kliničko-bolničku dijagnostiku, gdje svakog dana prime više od 1.000 pacijenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:02