/ -Фото: КЦЦГ
28/02/2023 u 06:21 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klinički kriv za isplatu zarada po starom ugovoru

Napominjemo da su stručne službe КCCG u obavezi da prate zakonske i podzakonske akte i da odredbe tih akata primjenjuju u radu, saopštili su iz Fonda

Iz Кliničkog centra Crne Gore "Danu" su juče kazali da zaposleni nijesu dobili zarade obračunate po novom Opštem kolektivnom ugovoru zbog previda Fonda za zdravstveno osiguranje, što su iz te institucije demantovali, navodeći da su službe КCCG bile u obavezi da to urade.

U odgovoru Sindikatu slobodnih radnika КCCG, koji su oni objavili, iz Fonda su naveli da je КCCG prekoračio mjesečni limit za isplatu sredstava i da na njihov zahtjev nijesu izvršili korekcije.

– Fondu za zdravstveno osiguranje se dostavljaju određeni brojčani podaci putem strukture sloga, koji se nakon objedinjavanja dostavlja Ministarstvu finansija i Ministarstvu zdravlja. Fond ne vrši obračun zarada za КCCG, pa shodno tome ni podatak da je Fond odgovoran ne stoji. Napominjemo da su stručne službe КCCG u obavezi da prate zakonske i podzakonske akte i da odredbe tih akata primjenjuju u radu – poručili su iz Fonda u odgovoru Sindikatu.

Ističu da je pitanje za КCCG zbog čega i zašto stručne službe КCCG to još nijesu uradile. Naglašavaju da od КCCG, kao i od svih drugih ustanova, zahtijevaju da im dostavljaju tačne podatke.

Inače, plate za više od 2.000 zaposlenih isplaćene su 13. januara, a obračunate po starom ugovoru.

Iz КCCG su nam juče kazali da obračun zarada zaposlenih njihova nadležna služba vrši na osnovu instrukcija Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva finansija.

– Za obračun za januar naša služba dobila je djelimične instrukcije, koje je i primijenila, a koje je kontrolisao i odobrio FZO. Međutim, nakon isplate januarskih zarada zaposlenima, utvrđeno je da nijesu izvršene sve korekcije kako je propisano novim OКU, pa smo, na naš zahtjev, dobili naknadne instrukcije i odmah ih primijenili, te su izvršene pozitivne korekcije koje je FZO odobrio, s obzirom da je bio njihov previd – tvrde iz КCCG u odgovoru na naše pitanje.

Iz Sindikata slobodnih radnika КCCG su prije deset dana saopštili da su zaposleni u toj ustanovi jedini primili zarade obračunate po starom OКU i ocijenili da su službe u toj ustanovi očigledno bile nespremne da obračunaju zarade po novom ugovoru. Iz te sindikalne organizacije juče su podsjetili da 15 dana traže objašnjenje i odgovor od rukovodilaca pravne i ekonomske službe КCCG, koje, kako tvrde, uzimaju sebi diskreciona prava da ne odgovaraju na javno postavljena pitanja sindikata koji zastupa 400 članova.

Po novom OКU, koji je stupio na snagu 1. januara, naknade za noćni i prekovremeni rad uvećavaju se 40 odsto, za vrijeme praznika 150 odsto, nedjeljom 80 odsto, a za dvokratni rad 10 odsto po satu. Ovaj obračun ne ulazi u minimalnu zaradu od 450 eura, već se dodatno obračunava na iznos minimalne zarade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:53